Az Ellentámadás Bievillénél csatajelentés folytatása, melynek különlegessége, hogy 15mm-ben játszottuk egy normál 180x120cm-es asztalon.


1944. Június 8.

A Bievillét ért ellentámadás visszaverése után, a 185. Brit dandár páncélosai azonnal megindultak Caen felé, hogy magukhoz ragadják a kezdeményezést.
A megtépázott 21. Német panzer divízió minden megmaradt páncélosát mozgósította, hogy a Caen melletti mezőkön feltartóztassa a Brit előrenyomulást, amíg a Német védők megerősítik a védelmi vonalat a város határában.

A Britek célja a Német páncélosokon való áttörés, hogy a várost még az első védvonal teljes kiépítése előtt elérjék.

185. Brit páncélos dandár Captain SGrulez vezetése alatt:
Sherman szakasz: 3 Sherman, 1 Firefly
Sherman szakasz: 3 Sherman, 1 Firefly
Cromwell szakasz: 2 Cromwell, 1 Firefly
Tankvadász szakasz: 3 Wolverine
Felderítő tank szakasz: 3 Stuart
Páncélautó szakasz: 2 Daimler páncélautó, 1 Daimler Dingo

21. Német Panzer divízió Obersturmbanführer Messerschmitt vezetése alatt:
Közepes tank szakasz: 4 Panzer IV
Közepes tank szakasz: 2 Párduc
Közepes tank szakasz: 3 Panzer III J
Közepes tank szakasz: 3 Panzer III J
Rohamlöveg szakasz: 4 StuG III
Felderítő szakasz: 1 Sdkfz 223, 2 Sdkfz 222

A németek széthúzódtak a teljes fronton, hogy ne hagyjanak semmilyen rést a védelmükön. Nyugatról keleti irányba haladva a következő képpen vonultak fel: Panzer IV szakasz, Panzer III szakasz, Párduc szakasz, Panzer III szakasz, Felderítő szakasz és végül a StuG szakasz.
A Németek komolyabb tűzereje inkább a keleti szárnyra öszpontosult. Ez a Britek hamar észlelték, ezért nagyobb erőiket a nyugati szárnyra összpontosították. Nyugatról kelet felé haladva a következőkkel vonultak fel: Cromwell szakasz, Stuart szakasz, Sherman szakasz, Wolverine szakasz, Sherman szakasz és végül a Páncélautó szakasz.

1.kör
A Németek mérlegelve a helyzetet elkezdték átcsoportosítani az erőiket. A keleti szárnyon a StuG-ok előlre haladva tüzelési pozíciót vettek fel, miközben ágyúikat a nyugati szárny felé fordították. A felderítők teljes sebességgel megindultak a nyugati szárny felé, hogy ott erősíthessék a védelmet.

A nyugati szárnyon a domb mögött megbúvó Panzer IV-esek rajtaütésre készülve csendben várakoztak. A Panzer III-asok viszont végzetes hibát követtek el amikor egy vélt célpontra tüzet nyitottak, de valójában nem volt ott ellenség. A teljes fronton meginduló Brit offenzíva össztüzet zúdított a felfedezett Panzer III-asokra, megpecsételve a sorsukat. A páncélvadászok és Shermanok ágyúdörrenései után már csak három lángoló roncs állt a Panzer III tankok helyén.

A Párducok tüzet nyitottak a középen előretörő Shermanokra, de az előbbi pusztítás annyira megdöbbentette őket, hogy elvétették a célt. A másik Panzer III szakasz tankjai tanulva társaik hibájából inkább csendben lapulva várakoztak, hogy gyengébb ágyúikkal a későbbiekben közelebbről tudják majd tűz alá venni az ellenséget.
A Brit Cromwellek és Stuartok a nyugati szárnyon teljes sebességgel előre robogtak, hogy véghezvigyék az áttörést. A keleti szárnyon a páncélautók már óvatosabban bemanővereztek egy erdő mögé, hogy védve maradjanak a StuG-ok ágyúitól. A Párducok által tűz alá vett Shermanok visszalőttek a nagymacskákra, mellyel szerencsésen megrongálták az egyik ágyúját.

2.kör
És megszólaltak a német lövegek… kisebb-nagyobb sikerrel. A StuG-ok némi helyezkedés után rálőttek egy páncélautóra, egy Shermanra és egy Wolverinere. A páncélautót nem találták el, a Shermanon a lánctalp sérült és a Wolverine mozgásképtelen lett.

A Párducok sikeresen kilőtték az egyik Fireflyt. A Panzer III-asok nem találtak el semmit és a Panzer IV-esek is csak egy lánctalp sérülést tudtak okozni az élen haladó Wolverinenek. A Német felderítők keresztülszáguldottak a tűzvonalon szerencsésen elkerülve a lövedékeket, így már a nyugati szárnyat erősítették.
A Britek most már biztosan látták, hogy ha áttörnek valahol, akkor az a nyugati szárnyon lesz. A keleti szárnyon a páncélautók parancsot kaptak, hogy bármi áron vonják el a StuG-ok figyelmét a nyugati szárnyról, ezért vakmerően keresztülvágtak az erdőn és tűz alá vették a rohamlövegeket természetesen minden eredmény nélkül. A Shermanok tovább folytatták tűzpárbajukat a Párducokkal, de nem sikerült kárt okozniuk. A mozgásképtelen Wolverine látva a páncélautók szorult helyzetét az egyik StuG-ra irányította lövegét, de csak lánctalp sérülést sikerült okoznia. A többi tankvadász a nyugati szárnyon lévő Shermanokkal tovább nyomulva tűz alá vették a Panzer IV-eseket. Csak egy lövés talált, de az tűzgolyóvá változtatta az egyik páncélost.

A Stuart és Cromwell szakaszok a többiek tűzfedezete alatt magabiztosan haladtak tovább, hogy véghezvigyék az áttörést.

3.kör
A Britek terve sikeresnek látszott, amikor a StuG-ok elkezdtek ráfordulni a páncélautókra. Sőt ezt még tetézte, hogy a bátor Brit felderítők előbb sütötték el ágyúikat, melytől az egyik StuG-ból lángok csaptak fel. Ám mindennek meg van az ára. A rohamlövegek viszont tüzelése felrobbantotta a parancsnoki Daimler Dingot és megölt egy kezelőt az egyik páncélautóból, amely így pánikba esett. Továbbá a domb mellett lévő StuG megrongálta az egyik Sherman lánctalpát.
A Párducok célba vették a szemben levő Shermanokat, de a Panzer III-asok célzott kísérő tüzével együtt sem tudtak kárt okozni. A Shermanok úgy ítélték meg, hogy a Párducok jelentik a nagyobb veszélyt, ezért össztüzet zúdítottak a sértetlen Párducra, melyet egy szerencsés találattal sikerült harcképtelenné tenniük.

A Német felderítők tovább száguldottak a nyugati szárnyon sikeresen áttörő Stuartok felé, ám a közelükben lévő Shermanok továbbnyomulva rájuk tüzeltek és az egyik Sdkfz 222 felrobbant.

A Brit tankvadászok rá akartak tüzelni a Panzer IV-esekre, ám a Német parancsnok gyorsan reagálva kimanőverezte tankjait a tűzvonalból és rálőtt a Cromwell szakaszra, ahol a Fireflyt lángok borították el.

A Stuartok áttörve a német védvonalat bemanővereztek egy kis erdő mögé, hogy védve maradjanak a Panzer IV-esek ágyúitól.

4.kör
A Britek keleti szárnyon való elterelő hadművelete további kellemetlenségeket okozott a Németeknek, amikor a megmaradt páncélautó előrelódult, hogy áttörje a védvonalat. Két StuG volt kénytelen foglalkozni vele, hogy biztosan ne okozzon több gondot. Az eredmény nem is maradt el amikor a páncélautó teljesen kiégett. A harmadik rohamlöveg az előbbi Shermanra lőtt újra, most egy kezelőjét megölve.

A megmaradt Párduc használhatatlan lövegével nem tehetett túl sokat, így fedezékbe vonult a mellette lévő erdő mögé. A Panzer III-asok parancsnoka a haját tépte, amikor az újabb sortűz a Shermanokra sem okozott semmilyen kárt. A Német felderítők most már tüzelési távolságra megközelítették az áttöréssel fenyegető Stuartokat, de sajnos az erdő még kitakarta a célpontokat. A Panzer IV szakasz közelebb mozgott a Cromwellekhez, hogy a domb takarásában maradjanak a kellemetlen közelségbe kerülő Shermanok elől, majd egy sortűzzel tönkretették a parancsnoki tank ágyúját.

A Brit parancsnok elérkezettnek látta a pillanatot a teljes frontvonalon történő áttörésnek. Ki is adta a parancsot: mindenki előre! A keleti szárnyon a mozgáskorlátozott Shermanok mindent megtettek annak érdekében, hogy előrébb vánszorogjanak sérült lánctalpaikon, majd ágyútüzükkel megrongálták az őket lövő StuG ágyúját, miközben a Panzer III-asokat elvétették. A Wolverinek előrenyomultak, ezért a hátrahagyott mozgásképtelen társukat a legénysége felgyújtotta, majd visszavonult. A nyugati szárnyon lévő Sherman szakasz előtt is nyitva állt az út, ezért teljes sebességgel megkerülték a dombot.

A Cromwellek a Panzer IV-esekre lőttek eredmény nélkül, a Stuartok pedig a kis erdőt megkerülve tüzeltek a Német páncélautókra, de ők is elvétették a célt.
5.kör
A helyzet nem festett túl jól a Német parancsnok számára. Ám elkeseredett akciói meghozták gyümölcsüket, amikor a Panzer III-asok kilőttek kettőt a keleti szárnyat áttöréssel fenyegető Shermanokból.

A StuG-ok is fellélegezhettek egy pillanatra a páncélautók nyomása alól és tűz alá vehették az utolsó megmaradt Shermant, de csak egy kezelőjét sikerült megölniük. A nyugati szárnyon a vakmerő Német felderítők berontottak a Stuartok közé és sikeresen kilőtték az egyik tankot. Ám ezek a sikerek hamar katasztrófába fordultak, amikor a nyugati szárnyon előrenyomuló Shermanok hátba támadták a Panzer IV-eseket kettőt megsemmisítve közülük.
Illetve amikor a Stuartok viszont tüze harcképtelenné tette az összes Német felderítőt.

A Cromwellek és a Wolverinek tovább haladtak az áttörési pont felé.
6.kör
A csata lényegében eldőlt. A keleti szárnyon hiába sikerült a StuG-oknak kilőni az utolsó mozgássérült Shermant, továbbá az egyik Wolverinet.

És a Panzer III-asoknak is későn sikerül megsemmisíteni az utolsó páncélautót.

A nyugati szárnyon a Brit páncélosok fele áttört az ellenségen. A magányos Panzer IV-nek semmi esélye sem volt megállítani őket.
Végkifejlet
Obersturmbanführer Messerschmitt erőn felül teljesített és a lehető legnagyobb pusztítás végezte az ellenség soraiban. Ám ez sajnos kevésnek bizonyult, amikor a Britek megtalálták a védvonal gyenge pontját és sikeresen átütötték azt. A Német parancsnok nem tehetett mást, mint rádión figyelmeztette az első védvonalat Caen külvárosánál a felé közeledő Brit támadóerőről.
Captain SGrulez büszke volt fiaira, hogy ilyen remekül véghezvitték az áttörést. A páncélosoknak sikerült visszavonulásra kényszerítenie a Németeket, így a gépesített gyalogság megindulhatott Caen visszafoglalására.

A csatáról készült összes képet INNEN töltheted le.

5 válasz a(z) “Áttörés – OWW2 megacsata” cikkre

 1. Gróf szerint:

  Szokás szerint élvezetes, remek képekkel illusztrált beszámoló. A gyalogságot hiányoltam, de értem, h a küldetés jellege miatt maradtak ki.

  • SGrulez szerint:

   Gróf: azt hiszem a következő küldetésben nem fogsz csalódni gyalogság ügyileg. Már erőteljesen festődik ami kell hozzá.

 2. xedar szerint:

  Nyerjenek már végre a németek is Obersturmbanführer Messerschmitt!

  Tuti jó a leírás annyira élvezem az olvasását. Csak így tovább fiúk, szortsátok vissza a csatornába a szövetségeseket, mint pár évvel ezelőtt. :)

 3. SGrulez szerint:

  Sajnos a történelemhűség miatt a bátyám (Messerschmitt) direkt mindig rosszul dob, nehogy szó érjen minket a haditörténészek által. :)

  Köszönjük a kritikákat, mindig jó látni ha van visszajelzés.

 4. Jabba szerint:

  Gratulálok, ismét egy remek cikk. A jelentősebb gyalogsági csatát én is hiányolom, de tulajdonképp nagyon tetszett most a csupa páncélosok csatája is.

  Viszont a német tudósok kifejleszthetnének már egy cinkelt kockát, mert kijárna már nekik egy győzelem.