Az Oázis csatajelentés folytatása, melyet egy kisebb csoportosulással játszottunk le. Résztvevők: Emerald, Ghulk, Matex, Tsuneo, Szunyi és SGrulez.


1942. Január 5.

A Németek visszaszorítása és a homokvihar elülte után a Britek felszabadultan vetették magukat az oázis nyújtotta vízbe. Ám a Németek villámgyors csapatösszevonás után újult erővel támadtak az oázisra, az életet jelentő vízre szomjazva. A Britek szerencsére még időben felkészültek a fogadásukra.

Brit erők Captain Emerald, Lieutenant SGrulez és Sergeant Matex vezetésével:
Közepes tank szakasz: 3 Crusader II (4-ik körben érkeznek)
Gyalogságtámogató tank: 3 Churchill Mk.III (12)
Tankelhárító szakasz: 4 2pdr ágyú (10)
Tankelhárító szakasz: 4 6pdr ágyú (9)
Gyalogos szakasz: Szakasztörzs + 3 raj (11)
LRDG & SAS szakasz: 2 LRDG teherautó, 2 SAS jeep (8) 

Német erők Hauptmann Ghulk, Oberleutnant Tsuneo és Feldwebel Szunyi vezetésével:
Közepes tank szakasz: 2 Panzer III G, 1 Panzer III J (3)
Közepes tank szakasz: 2 Panzer III G, 1 Panzer III J (7)
Közepes tank szakasz: 3 Panzer IV F (5)
Könnyű tank szakasz: 2 Panzer I, 2 Panzer II (2)
Páncélozott felderítő szakasz: 1 Sdkfz 223, 1 Sdkfz 222, 1 Sdkfz 231 (1)
Páncélgránátos szakasz: Szakasztörzs + 3 raj Sdkfz 251/1 lövészpáncélosokon (6)
Ejtőernyős szakasz: 2 raj teherautókon (4)
Tüzérségi támogatás: 3 IG18 75mm tarack (asztalon kívül)

A Britek előrelátóan védműveket telepítettek a várt Német ellentámadás útjába. Szögesdrótok, tankcsapdák, aknamezők és homokzsákos ágyúállások várták a támadókat.
A Brit sereg a északi szárnyát az LRDG & SAS szakasz és a 6pdr ágyúk alkották. A déli szárnyat Churchillek védték. A 2pdr ágyúk és a gyalogság a faluban várták a támadókat.
A Németek északi szárnyát a páncélautók és a könnyű tankok alkották. Közép fronton az egyik Panzer III szakasz fenyegette a védőket. A sereg többi része a kevésbé védett déli szárnyon vonult fel.

1. Kör

A Németek az északi szárnyon megindultak a páncélautókkal, ám a 6pdr ágyúk rögtön tűz alá vették őket, amikor felbőgtek a motorok. Az Sdkfz 223 géppuskás tornya találatot kapott tönkretéve a fegyvert és megölve annak kezelőjét. Szerencsére a megmaradt legénység megőrizte hidegvérét, és begurult egy homokdűne mögé az Sdkfz 222 társaságában. Az Sdkfz 231 már nem volt olyan szerencsés, mert egy találattól lángok csaptak ki belőle.
A 6pdr ágyúk sortüze azonban elárulta helyzetüket, így a villámgyorsan előretörő Német könnyű páncélos szakasz vezértankja könnyen leadhatta helyzetüket a háttérben meghúzódó tüzérségnek. A tüzérség nem is volt rest azonnal megkezdte a célterület bombázását, megsemmisítve az egyik 6pdr ágyúállást. Az LRDG & SAS szakasz nem akarta megvárni, amíg a német tüzérség esetleg őket is eltalálja, így megindultak a déli szárny felé, hogy ott erősítsék a védelmet.
Közép fronton a Panzer III-asok és a 2pdr ágyúk tűzpárbaja eredmény nélkül végződött.

A déli szárnyon a Churchillek nyitottak először tüzet, célpontjuk a Panzer IV-esek voltak, ám kárt nem sikerült tenni bennük. Azonban a válaszcsapás a 75mm-es lövegekből kiiktatta az egyik Churchill tankot.
A páncélgránátosok a Panzer III-asok fedezékében átkaroló hadműveletbe fogva megindultak előre.

2. Kör
Az északi szárnyon a német páncélautók gyorsan haladva megkerülték a védműveket. A 6pdr ágyúk parancsot kaptak, hogy forduljanak rájuk, mert a sebes páncélautók kikerültek a tűzívükből.
Közép fronton a Panzer III-asok és a 2pdr ágyúk tovább lőtték egymást, melynek eredménye egy mozgásképtelen Panzer III és két halott ágyúkezelő volt. Továbbá a parancsnoki Panzer III sikeresen leadta a koordinátáit a 2pdr ágyúknak. A Német könnyű tank szakasz biztonságban meghúzódott egy homok dűne mögött, kivárva a megfelelő alkalmat a rohamhoz.

Az LRDG & SAS szakasz tovább száguldott a déli szárny felé.
A Német tábori tüzérség egy sortűzzel kiiktatta az egyik 2pdr ágyút és egy célt tévesztett találat felrobbantott néhány aknát, félig megtisztítva az utat az oázis felé.

A Churchillek és Panzer IV-esek tűzpárbajából megint a Brit fél került ki vesztesen, mert az egyik nehéz tank elvesztette lövegét.
A déli szárnyon a páncélgránátosok tovább folytatták az átkaroló hadműveletet a Panzer III-asok takarásában, illetve a teherautós ejtőernyősök is nekilódultak.


3. Kör

Az északi szárnyon a 6pdr ágyúk sikeresen kilőtték az Sdkfz 222-est, a sérült parancsnoki páncélautó viszont még be tudott húzódni a homokdűnék takarásába.
Középfronton a Panzer III-asok és a 2pdr ágyúk eredménytelenül durrogtattak egymásra. A könnyű páncélosok viszont előrelendültek, hogy elfoglalják az oázist.

Az LRDG & SAS szakasz végre elérte a déli szárnyat, ahol a megérkező Panzer III szakasz megszórta őket a géppuskáikkal. Szerencsére csak az egyik teherautó személyzetét sikerült kiiktatniuk és egy Jeepet mozgásképtelenre lőniük. Az egyetlen még löveggel rendelkező Churchill a Panzer III-asok felé fordult, úgy hogy a többi Churchill fedezte őt a Panzer IV-esektől.
A Panzer IV szakasz így inkább megindult előre az oázis felé.


4. Kör
Az északi szárnyon a német parancsnoki páncélautó a 6pdr ágyúk hátába kerülve közelített az oázis felé. A 6pdr ágyúk újra ráfordultak a célra, ketten a páncélautó felé fordultak, a harmadik a könnyű páncélosokat vette célba.
Közép fronton a Panzer III-asok megindultak előre, miközben leadták a jobb szélső 2pdr ágyú koordinátáit a tüzérségnek, akik nem is voltak restek és egy jól irányzott sortűzzel meg is semmisítették az ágyúállást. A könnyű páncélosok is veszélyes közelségbe kerültek, melyek folyamatos géppuska tüzének köszönhetően leredukálták a bal szélső 2pdr ágyú személyzetét egy főre. Ennek köszönhetően az egyetlen tüzelésre képes ágyú személyzete annyira izgult, hogy elvétették az orruk előtt szambázó Panzer II-est.
Közben megérkezett a Brit erősítés három Crusader II tank személyében, melyekből egy a középfront felé irányította figyelmét, kettő pedig a déli szárny felől közelítő páncélgránátosokat vette célba, azonban egyetlen lövésük sem talált.
A déli szárnyon az LRDG & SAS szakasz túlélői is akcióba lendültek. A megmaradt teherautó ágyúja rálőtt az élen haladó páncélgránátos csapatszállítóra és megrongálta a lánctalpát. A működőképes Jeep felgurult az előtte lévő homokdűné és mozgásképtelenre lőtte az egyik német ejtőernyős teherautót. A Churchill tank rálőtt az egyik Panzer III-asra de az útban lévő homokdűne felfogta a lövedéket.
A Panzer III-asok géppuskáikkal elintézték a második LDRG teherautót és az ejtőernyősök is kiiktatták a homokdűnén trónoló SAS jeepet.
A Panzer IV szakasz teljes sebességgel tovább robogott az oázis felé.


5. Kör

A helyzet nem állt túl jól a Britek számára, ám némi remény csillant amikor az északi szárnyon a 6pdr ágyúk kilőtték az utolsó német páncélautót és az egyik Panzer I-est mozgásképtelenné tették.
Közép fronton az utolsó 2pdr ágyú sikeresen kilőtte az előzőleg elvétett Panzer II-est. A két sértetlen könnyű páncélos lassan átgázolt a védműveken. A Panzer III-asok hátrahagyva mozgásképtelen társukat, előre robogtak. És a Panzer IV-esek is kellemetlen közelségbe kerültek a Brit védvonal maradékához.

A Crusader szakasz két tagja továbbra is a páncélgránátosokra próbált tüzelni, de a tűzvonalban lévő lángoló teherautók meghiúsították tervüket. A harmadik Crusader tank a könnyű páncélosokat vette célba, de nem sikerült eltalálnia egyiküket sem. A Churchillek továbbra is a déli irányból közelítő Panzer III-asokat próbálták megállítani, de kudarcot vallottak.
A páncélgránátosok és a Panzer III szakasz gyakorlatilag akadálytalanul tudtak a falu felé haladni.


6. Kör
Az ütközet még mindig kétesélyesnek tűnt, a kétségbe esett Brit védők mindent bevetettek. Az északi szárnyon megszűnt a veszély, és másra nem láthattak rá, így a 6pdr ágyúk tétlenül várták a csata végét.
Közép fronton a 2pdr ágyú lánctalpsérülést okozott a második Panzer I-nek. Viszont a sértetlen Panzer II benyomult a faluba, nagy fejtörést okozva a Briteknek. Az előrenyomuló Panzer IV szakaszból egy tank szintén beért a faluba és géppuska tűzzel sakkban tartotta a kétszintes házban lévő gyalogosokat. Így csak az oázisban lévő gyalogosokból ketten mertek kirohanni és gránátokkal megpakolni a Panzer II-est, de így sem sikerült kárt okozni a könnyű tankban.

A déli szárny felől jövő német haderőt egy trükkös húzással sikerült feltartóztatnia a Churchilleknek. Először egy szerencsés lövéssel sikerült kilőniük az egyik Panzer III-ast, majd keresztbe fordulva elállták a haladás útját a németek elől. A páncélgránátosok próbálták kikerülni őket, de így sem sikerült bejutniuk a faluba.

A közép fronton érkező Panzer III-asoknak sikerül kilőni az egyik Crusader tankot. A megmaradt két Crusader átrendeződve megpróbálta kilőni a faluban lévő Panzer II-t, de elvétették a célt. Ezzel el is dőlt a csata a Németek javára.


Végkifejlet
A Britek hősiesen próbáltak helyt állni, de a szomjúságtól hajtott Német páncélos haderőt nem sikerült feltartóztatniuk, hisz két tankjuk is áttört a védvonalukon. A megmaradt Brit erők megverve, de legalább a kincset érő vízkészlettel együtt sikerült visszavonulniuk az oázisból.
A Németek sikeresen biztosították a vízkészletet. A csata után egy órával már meg is érkezett az erősítés, így minden kész volt az 1942-es második nagy német előrenyomuláshoz.

A csatáról készült összes képet INNEN töltheted le.

 

1 válasz a(z) “Ellentámadás az Oázisnál – OWW2 megacsata” cikkre

  1. sgrulez szerint:

    Fontosnak érzem cikken kívül megjegyezni, hogy csak azért nyertek a németek, mert Sergeant Matex végezte az összes lövés dobást. Ebből az okból először a 3. körben lefokoztuk Corporal Matexre, majd végül az 5. kör végén falhoz állítottuk és kivégeztük. :)