Ez a cikk a második része a Battlegroup Kursk játékhoz készülő 15mm-es seregnek, melyben az elkészült német 1000 pontos sereg konvertálásáról és festéséről olvashattok.

 

Sikerült elkészülni a sereggel. Ám némi változtatást eszközöltem, egészen pontosan a páncélozott lőszerszállító terén. Az előző cikkben említettem, hogy egy géppuska nélküli Zvezda Sdkfz 251/1 lesz a makett erre a célra. Ám a szabálykönyv lapozgatása közben felfedeztem egy képet egy Panzer 38t alvázat használó lőszerszállítóról. Emlékeztem rá, hogy Panzer 38t-t is vettem régebben a Zvezdától. Így nem voltam rest, előkutattam és neki is álltam a tank átkonvertálásának.

Konverzió:
Az tank alapból így nézett ki: 

Első lépés volt eltávolítani a tornyot, mely az összepattintós szerelés miatt nem volt nehéz. 

Második lépésként levágtam a bütyköt a tank tetejéről egy sniccerrel.

Végül némi 1mm-es műanyag lapból vágtam ki két csapóajtó fedelet, amit pillanat ragasztóval rögzítettem (azért nem modell ragasztót használtam, mert a tank ebből a lágy, fényes műanyagból készült, amihez én csak pillanatragasztó segítségével tudtam rögzíteni). Majd bogarásztam egy műanyag német tank parancsnokot, aki a FoW-os Open Fire! dobozból való, és ráragasztottam a tank tetejére.

Festés:
Ezután következett a festés. Na de mégis milyen legyen az a festés? Régebben nem sokat foglalkoztam a hadszínterekkel és időszakokkal, ami német az nálam sötét szürke volt és kész. Ámbátor öregszem és kezdenek fontosak lenni számomra a részletek, így nekiálltam böngészni egy kicsit a Kurskos színsémákat. Saját lustaságomat ismerve valamilyen egyszerűbb verziót próbáltam keresni, amit az okker színű alapon zöld csíkozás sémában meg is találtam. Nosza az összes ehhez a sereghez tartozó, eddig ki nem festett járművemet az alábbiak szerint festettem le.

Alapozás. Nos én nem szoktam hiper-szuper, ilyen-olyan alapozót venni, mert egyszerűen sz*rrágó vagyok. Mindig tökéletesen megfelelt a legolcsóbb fekete festék spray amit a helyi festékboltban be tudtam szerezni. Na de ez az Evolution Pinty Plus egy akkora ótvar, hogy mindenki kerülje messzire. Egyszerűen annyira fel van hígítva, hogy ha kettőnél több szösszenetet fújsz ugyanarra a felületre, akkor egész egyszerűen lefolyik róla. Hát köszönöm szépen, harmadik nekifutásra sikerült úgy ahogy lealapozni a lőszerszállítót meg a tigrist. Szerencsére a többi már régebben lealapozódott. 

Ezt követte az alapszín felvitele a jó öreg száraz ecsetelés technikával, ami ebben az esetben Revell Aquacolor Ocker 88. 

Következő lépés a zöld csíkok felfestése volt, melyhez Revell Aquacolor Dunkelgrün 39-et használtam. Továbbá a tankparancsnok kapott némi Revel Aquacolor Panzergrau 78-at alapszínnek. 

Majd ideje volt egy kis él kiemelésnek, melyet szintén száraz ecsetelős technikával értem el. A festék márkája ebben ez esetben lényegtelen, csak fehér legyen. Illetve a tankparancsnok megkapta a többi színt is: Revell Aquacolor Mittelgrau 43 a ruhája árnyalásához, Citadel Brozed Flesh a bőréhez, Citadel Bestial Brown a fejhallgató zsinórjához és végül Citadel Boltgun Metal a fejhallgatóhoz. 

Végül az elengedhetetlen sarazás a futóművön, melyet nem fogjátok kitalálni milyen technikával vittem fel. Hát persze, hogy száraz ecseteléssel. A használt szín pedig a régi Citadel Bestial Brown volt. A tankparancsnok bőre kapott még egy kis Foundation Ogryn Flesh bemosót. 

Végezetül itt egy kép a teljes 1000 pontos seregről, mely már csak a csatáját várja. Ha minden igaz Tsuneo barátom a jövő héten szeretne egyet játszani velem az oroszaival, úgyhogy hamarosan várható lesz egy csatajelentés is (amennyiben ki van festve ez ő serege is).

4 válasz a(z) “Battlegroup Kursk – 15mm Német sereg projekt: konverzió és festés” cikkre

 1. Vihar szerint:

  Nagyon szép lett a sereg!
  Gyalogosokat mekkora/milyen méretű base-re tetted?

 2. sgrulez szerint:

  Köszi. Nem csak az én érdemem. ;)
  1,5×1,5cm de a jövőben már FoW-osan fogok baselni, mert nagyobb csatáknál gyorsabban lehet mozgatni a bandát.

 3. VIhar szerint:

  Nem problémás úgy a veszteséget levenni/eltávolítani? Vagy jelölöd kockával (akármivel)?

 4. sgrulez szerint:

  Igen a többség kockával jelöli ilyenkor a veszteséget.
  Én elvetemült módon csinálok 3-4 fős baseket is és majd cserélgetem.