Ez a cikk a Battlegroup cikksorozat negyedik része, melyben egy 1000 pontos 15mm-es normandiai Brit sereg felállításáról olvashattok.

 

Az alap küldetést (meeting engagement) már számos alkalommal lejátszottam, ahol mindkét fél ugyanazokkal a feltételekkel érkezik meg a csatatérre. Már régóta szeretnék egy támadó/védő felállással rendelkező küldetést kipróbálni. Így rövid latolgatás után a hadszíntérre jellemző állapotokat is figyelembe véve úgy döntöttem, hogy a Britek a támadó szerepet fogják betölteni. Ennek megfelelően álltam neki a sereg összeállításának.
Szerencsére nagyon jól el vagyok látva Britekkel, így nem szükséges semmi új dolgot beszereznem. És ha már támadó, akkor számomra csakis a motorizált Páncélos Hadtest (Armoured Division) jöhet szóba. Lássunk is neki!
.
Parancsnoksági egységek:
Hadtest parancsnok (Forward HQ) 3 ember – 21 pont
- A rengeteg Forged in Battle figurámból válogattam ki hozzá három emberkét.

 

Kommunikációs egység (Forward Signals Unit) Dorchester ACV – 20 pont
- Ezt az idei Crisisen sikerült beszereznem, az egyik árús 40% kedvezménnyel osztogatta, így nem hagyhattam ott.
Gyalogsági egységek: (kötelező két szakaszt hozni)
Gépesített gyalogos szakasz: szakasztörzs + 3 raj + 4 fél-lánctalpas összesen – 122 pont
Gépesített gyalogos szakasz: szakasztörzs + 3 raj + 4 fél-lánctalpas összesen – 122 pont
- Még OWW2 megacsatákhoz állítottam össze két szakasznyi gyalogost Forged in Battle figurákból, kiegészítve néhány Peter Piges figurával. Ezeket részben Beny barátom, részben én festettem. Az M3A1 fél-lánctalpasok is a Forged in Battle-től vannak.
Szakasz támogató: Doki – 8 pont
Szakasz támogató: Doki – 8 pont
- Mindkét szakaszhoz csatoltam egy-egy dokit (medic), mert úgy láttam egy régebbi csatában ahol az ellenfelem hozta, igen csak hasznosak tudnak lenni. Ezeket a figurákat tavaly rendeltem a Peter Pig-től.
Szakasz támogató: Nehéz géppuska + töltő csapat + Bren Carrier összesen – 38 pont
Szakasz támogató: Nehéz géppuska + töltő csapat + Bren Carrier összesen – 38 pont
- Mindkét szakaszhoz csatoltam egy-egy Vickers nehéz géppuskás részleget töltő csapattal, így maximalizálva a tűzerejüket. A mobilitásukat páncélozott Bren Carrier csapatszállítókkal oldottam meg. A figurákat és a Bren Carriereket is a Forged in Battle-től vásároltam már több évvel ezelőtt.
Szakasz támogató: PIAT csapat – 14 pont
- Csak egy ilyen csapat fért bele a seregbe, de mindenképpen akartam plusz tankelhárítást biztosítani a gyalogosok számára. E figurákat is a Forged in Battle-től szereztem (lásd a gyalogos szakasz képen a jobb szélen).
.
Tank egységek:
Sherman szakasz – 150 pont
Sherman szakasz – 150 pont
- Ezek a Shermanok Battlefront gyártmányúak, három a régi Open Fire! dobozból való, egyet meg még a Kristálycsarnok bezárása előtt vettem valami nagy kedvezménnyel. A Firefly-ok a Plastic Soldier Company szettjéből valók.

 

Stuart ‘Honey’ szakasz – 80 pont
- Ha már vannak hoznom kell őket a csatában. Az egyik első 15mm-es Brit vásárlásom Forged in Battle szettjéből valók.
Tüzérségi egységek:
Tüzérségi megfigyelők: 2 fő + jeep – 16 pont
- Rendes tüzérségre nem igazán maradt pont, viszont a további tűztámogatás részben lévő asztalon kívüli tüzérséghez is elengedhetetlen egy megfigyelő. A jeep is és a megfigyelők is Forged in Battle gyártmányúak.
Felderítő egységek:
Páncélautó Dingo – 6 pont
Páncélautó Daimler  – 26 pont
Páncélautó Daimler  – 26 pont
Páncélautó AEC III  – 34 pont
- Nincs Brit sereg páncélautó nélkül. Jelenleg ez a teljes felhozatal, így mindenkit hozni akartam. A bal oldali Daimler és a Dingo Skytrex gyártmányúak, melyeket még Emerald barátom hozott nekem a talán 2011-es Saluteról? A jobb oldali Daimler és az AEC Battlefrontosak, melyeket szintén a Kristálycsarnok bezárása előtt szereztem olcsóért.
Utász egységek:
Javító/elvontató jármű: Cromwell ARV – 24 pont
Könnyű hídépítő egység: 6 ember + teherautó + híd összesen – 18 pont
- Hát ha támadók vagyunk akkor a hídépítőket, mindenképpen ki szeretném próbálni, ezért biztos teszünk tankcsapda árkot a védőkhöz. A hídépítők teherautója egy Zvezda Matador. A Cromwell ARV szintén a Kristálycsarnok hagyatékából van.
Logisztikai támogató egységek:
Ellátmány szállítók: 4 teherautó összesen – 20 pont
- Ezeket rendre mindig hozom a seregeimbe, bár nem igazán emlékszem, hogy valaha használtam is volna őket, mert általában előbb kilövik a tankjaimat, mint hogy újra kellene tölteni őket. A Battlefrontos 15cwt teherautók megint csak a Kristálycsarnok bezárásának köszönhetők (lásd a fenti képen középen). Most hogy így látom mi mindent vettem akkor, egész biztos hogy féláron volt.
.
Speciális támogató egységek:
Crusader AA MkII – 38 pont
- Én légvédelem nélkül soha nem vonulok hadba. Minden egyes játékban sikerült az ellenfélnek kihúznia és megdobnia, hogy kapjon repülőt. Nekem az első két alkalom elég volt, hogy meggyőzzön a légvédelem fontosságáról. Ezt a Battlefrontos Crusadert tavaly rendeltem a Wayland Gamestől, amikor 25% kedvezmény volt rá.

 

További tűz támogatás:
1-es prioritású asztalon kívüli tüzérségi támogatás  – 20 pont
- Rendes tüzérségre már nem maradt pont, viszont a tüzérség elengedhetetlen. Így esett a választás erre, aminek kisebb a beérkezésének esélye, és azt sem tudhatjuk biztosan mi is fog lőni, de belefér a pontba. Bár a védművek mögött kuksoló ellenség ellen nem lesz túl hatékony, talán az erősítés ellen még beválhat.
.
Így a sereg végső pontszáma 999pont és 73BR, ami kiemelkedően jó, mert eddigi sereg összeállításaim soha nem érték el a 70BR-t. Elméletileg kb 30%-al lesz kevesebb a Németek BR-e, így a lehető legtöbbet hoztuk ki a seregből, hogy ne a Britek törjenek meg előbb.
Sok egységből áll a sereg, itt lehet némi gubanc, mert az 5 tisztnek köszönhető átlag 12-13 parancs körönként nem biztos, hogy elég lesz a hatékony támadáshoz. De hát a puding próbája az evés.

 

Következő alkalommal a Német védő sereget fogom összeállítani.

Nem lehet hozzászólni.