A Battlegroup cikksorozat ötödik részét olvashatjátok ebben a bejegyzésben, ami egy 1000 pontos normandiai Német védő sereg felállításáról szól.

 

A támadó Brit sereggel szemben a védekező Németeket jól beásva képzelem el. Rövid vizsgálódás után úgy láttam, hogy az ejtőernyősök vagy a gránátosok rendelkeznek jól beásott védelmi mechanizmusokkal. Mivel ejtőernyősökből nincs semmim, ezért a Gyalogos Hadtest (Infantry Division) mellett tettem le a voksom.
.
Parancsnoksági egységek:
Hadtest parancsnok (Forward HQ) 3 ember + kübelwagen – 21 pont
- Ezek a figurák és a Kübelwagen is a Kurskos cikkben említett régi “olcsón vásárolt” Panzerspäh készletemből származnak.
Kommunikáció továbbító csapat (Comms Relay Team) 2 ember – 14 pont
- Még OWW2 megacsatákhoz vásároltam be a rádiós fiúkat a Peter Pigtől.
Gyalogsági egységek: (kötelező két szakaszt hozni)
Gránátos szakasz: szakasztörzs + 3 raj + 3 MG részleg + 4 panzerfaust összesen – 120 pont
Gránátos szakasz: szakasztörzs + 3 raj + 3 MG részleg + 4 panzerfaust összesen – 120 pont
- Ők a Kurskos cikkből ismert Német gyalogosaim: Battlefront, Forged in Battle és Peter Pig figurákból állnak.
Szakasz támogató: Doki – 8 pont
Szakasz támogató: Doki – 8 pont
- Ugyanúgy mint a Briteknél itt is csatoltam egy-egy dokit a két szakaszhoz, amiket szintén a Peter Pigtől vettem.
Szakasz támogató: Pak40, 3 kezelő + töltő csapat + kiépített ágyúállás – 72 pont
- A Pak40 szintén ismerős lehet a Kurskos cikkből, itt viszont a vontató helyett egy kiépített ágyúállást kapott. A Pak és kezelői Forged in Battle gyártmányúak, az ágyúállás pedig a Battlefield in a Box sorozatból származik, amit a bezáró Kristálycsarnok után szereztem jóárasítva.
Szakasz támogató: 75mm gyalogsági ágyú, 3 kezelő + töltő csapat + kiépített ágyúállás – 49 pont
- Ezt a Forged in Battle 75mm-es gyalogsági ágyút reklám áron vettem Dark Mortis barátomtól. Az ágyúállás szintén a Battlefield in a Box készletből van, szerencsére két dobozzal vettem, így összesen 8db ágyúállással rendelkezem.
Tank egységek:
StuG III G szakasz – 120 pont
- Ezek a PSC fiúk is megjárták már Kurskot, akkor nem volt kedvem átfesteni őket, viszont Normandiában ez a korai színséma teljesen elfogadhatatlan, ezért rájuk biztos festés vár.
Tüzérségi egységek:
Tüzérségi megfigyelők: 2 fő + kübelwagen – 16 pont
- A régi Panzerspäh seregből vettem a kübelwagent. Az emberek viszont kénytelen voltam lecserélni a Kurskos listával szemben, mert alapvetően azok ágyúkezelő emberek voltak. Most sok ágyút használunk, így minden kezelőre szükség van, ezért előszedtem ezt a két fős talpat, amit még Wyrmtől zsákmányoltam egy nagyobb Német kontingenssel egyetemben.
Vontatott tüzérségi ágyú: 105mmL28 tarack, 4 kezelő + töltő csapat – 46 pont
Vontatott tüzérségi ágyú: 105mmL28 tarack, 4 kezelő + töltő csapat – 46 pont
- Ugyan kezelők nélkül de ezt a két Battlefrontos ágyút 500,- azaz ötszáz forintért sikerült beszereznem a Kristálycsarnok bezárásának jóvoltából.
Felderítő egységek:
Felderítő Parancsnok Sdkfz 222 – 35 pont
Páncélautó Sdkfz 222 – 20 pont
- Ők is a kurski seregből kerültek át ide. A színük miatt ezek is átfestésre szorulnak, ugyanúgy mint a StuG-ok.
Logisztikai támogató egységek:
Ellátmány szállítók: 3 ló vontatta szekér – 12 pont
- Itt kicsit vakartam a fejem, hogy ezt hogyan fogom megoldani, de amikor a Crisisen találtam 2 euróért egy Essex Miniatures fogatot már láttam a megoldást. Régebben ugyanis vettem a Peter Pig-től némi lovat, gondoltam majd skreccsbildelek hozzá valami szekeret. Mivel most szereztem hozzá egy jó kis mesterdarabot, ezután már gyerekjáték lesz a másik két szekér összefarigcsálása.
Speciális támogató egységek:
88mm Flak36 AA/AT ágyú, 4 kezelő + töltő csapat + kiépített ágyúállás – 78 pont
- Ezt a frankó kis ágyúcskát az első Forged in Battle rendelésemben vettem sok évvel ezelőtt. Eddig OWW2-ben bizonyította, hogy bármit kinyit, most itt folytathatja a sort.
20mm Flak AA ágyú, 3 kezelő + töltő csapat + kiépített ágyúállás – 58 pont
- A repülőktől a Németek is félnek, úgyhogy ezt a Forged in Battle légvédelmi ágyút is Dark Mortis barátomtól szereztem, melynek személyzetét a saját készletemből sikerült kipótolnom.
Védművek:
Géppuska fészek: 3 ember + MG34 háromlábú állványon + homokzsákos állás – 32 pont
- A védművek sorát egy géppuska fészek indítja. Ez a Battlefrontos nehéz géppuskás talp is része volt a Wyrm-től vásárolt kontingensnek.
Lövészárok 30″ hosszan – 30 pont
Szögesdrót 20″ hosszan – 20 pont
Tankcsapda árok 10″ hosszan – 20 pont
- Ezek a védművek még megépítésre várnak, de elengedhetetlenek egy igazi támadó/védő felállásnál. A Brit hídépítők már epekedve várják, hogy áthidalják azt a tankcsapda árkot! Sajnos aknamező már nem fért a pontszámba, de majd legközelebb.
.
A fentieket összeadva ez a Britekhez hasonlóan egy 999 pontos sereget tesz ki. A 51-es BR érték lényegesen alacsonyabb a Britekénél, reméljük a védművek nyújtotta biztonság felér ezzel a morál különbséggel. Az 5 tiszt által nyújtott átlag 12-13 parancs elég kell legyen, hiszen a Britek is ennyiből fognak gazdálkodni, ám lényegesen több egységgel.
.
Most neki kell állnom mindkét sereghez egy kicsit festeni, fúrni/faragni és építeni. A következő cikk ezen munkásságokról fog szólni.
 

 

Nem lehet hozzászólni.