Elkészült a Battlegroup cikksorozat hatodik bejegyzése, mely az előző két cikkben felállított 1000 pontos Brit és Német seregek kifestésével foglalkozik.


Elsőként a Németekkel kezdtem foglalkozni, mert velük volt a több munka. Először el kellett készítenem a védműveket. A szögesdróthoz egy roppant egyszerű megoldást választottam: szereztem plomba drótot, amit egy ceruza végére feltekerve, majd arról lehúzva már kész is volt a szögesdrót.

A lövészárok már macerásabb volt. 3mm vastag karton papírból vágtam 5″ hosszú 1cm és 2cm széles csíkokat. Ezeket PVA ragasztóval összeragasztottam. (Utólagos köszönet Faerie barátomnak, aki a kartont adományozta.)

A rézsűt levegőn száradó gyurmából alakítottam ki, amit bekentem PVA ragasztóval, majd beszórtam homokkal.

A rézsű hátulján lévő karton csíkot bevagdostam sniccerrel, ami megadta a deszka mintázatot, majd PVA-val ráragasztottam két fa keverőpálca darabot tartó cöveknek. A fa keverőpálcát a mekdonácból szereztem.

Száradás után a rézsűt lekentem sötétbarnára, a hátulján lévő deszkázatot pedig feketére. Ehhez az alapozáshoz, mindig valami olcsó festéket használok, jelen esetben Trikolor Aqua akril festéket, melyet literes kiszerelésben árulnak kb 1300,- pénz körül.

A rézsű kapott egy kis GW Bronzed Flesh száraz ecsetelést, majd az alját bekentem PVA-val és megszórtam statikus műfűvel.


A hátulja vastagon kapott GW Bestial Brown száraz ecsetelést, majd sokkal vékonyabban GW Bronzed Flesh száraz ecsetelést az élek kiemelésére.


A védművek elkészültével még szükséges volt némi konvertálást végrehajtani, mert csak egy darab ló vontatta szekerem volt és három szükségeltetett a sereghez. Sajnos a kordély összerakásáról készült fényképek elvesztek az éterben, így csak a kész állapotot tudom bemutatni.

A kordély tároló része fa keverőpálcából készült, a kerék tengely és a petrence rúd hurkapálcából, a kerék pedig balsa fából, mert azt könnyebb volt kör alakúra vágni. A lóhoz való rögzítést egy darab madzaggal oldottam meg.

A festése fekete alapozással kezdődött, a már jól ismert anyázós módszerrel, a “fantasztikus minőségű” Evolution Pinty Plus márkájú borzalommal. (Szerencsére már elfogyott.)


Majd következtek az alap színek: a kordély Revell Aqua Color (a továbbiakban: RAC) Lederbraun, a ló RAC Mittelgrau száraz ecsetelést kapott. A nyereg alatti pokróc RAC Dunkelgrün, a nyereg, a táskák és a lószerszámok GW Bestial Brown, a nyereg mögötti csomag RAC Ocker, a kordélyt rögzítő madzag RAC Holzbraun festést kapott.


A kordélyt RAC Holzbraun-nal száraz ecseteltem, a nyerget, a táskákat és a kordély tartó madzagot GW Ogryn Flesh-el, a ló sörényét és farkát GW Black Ink-kel mostam be.


A talpat Tricolor Aqua barnával kentem le, majd GW Bronzed Flesh-el száraz ecseteltem. Végül foltokban bekentem PVA-val és megszórtam statikus műfűvel.

A lovas szekerek után nekiláttam le és átfesteni a járműveket és a hiányzó gyalogságot. Sokáig gondolkoztam, hogy milyen legyen a színséma. Végül úgy döntöttem, hogy eltérően a Kurskos zöld csíkozástól, ide Normandiába a barna zöld foltozást fogom használni. Az alap helyzet ez volt.

Először RAC Ocker-rel vastagon száraz ecseteltem.

Majd felvittem a foltokat RAC Lederbraun-nal és RAC Dunkelgrün-nel.

Ezt követően fehér festékes száraz ecseteléssel kiemeltem az éleket.

Végül a járművek alját GW Bestial Brown-nal száraz ecseteltem, az ágyúk talpát pedig a lovas szekerek talpával megegyező módon készítettem el.

A Németeket kivégezve, az elég komoly gépparkkal rendelkező Britek következtek. A fekete alapozást RAC Nato-Oliv száraz ecsetelés követte. A ládákat GW Bestial Brown-nal, a ponyvákat RAC Ocker-rel kentem le.

Majd fehér száraz ecseteléssel kiemeltem az éleket. Ez követően GW Ogryn Flesh-el bemostam a ponyvákat.

Végül GW Bestial Brown-nal “saraztam” be a járgányokat.

A járművek után a gyalogosok következtek. Ők is RAC Nato-Oliv száraz ecsetelést kaptak először. Majd felkerültek az alap színek: a fegyverek fém része GW Boltgun Metal, a fa részek RAC Holzbraun, a kilátszó bőr GW Bronzed Flesh festést kaptak.

A hájlájtolást fehér száraz ecseteléssel és a bőr felületek GW Ogryn Flesh-sel való bemosásával értem el.

A talpakat a Németeknél rendszeresített barna festéssel, GW Bronzed Flesh száraz ecseteléssel és műfűvel való beszórással készítettem el.

A hosszadalmas vért és verejtéket megkívánó munkálatok meghozták gyümölcsüket. Íme a két sereg!

Ezen utolsó sorok írása közben végre fellélegezhetek, mert jöhet a várva várt csata. Hamarosan egy komoly csatajelentésre számíthattok, mely vizuális megjelenítésére vannak ötleteim, remélem meg is tudom valósítani őket…

2 válasz a(z) “Battlegroup Overlord – 15mm Brit és Német seregek festése és konverziója” cikkre

  1. Nutshell szerint:

    Nekem nagyon tetszett a leírás!

  2. sgrulez szerint:

    Köszönöm szépen! Remélem elolvasod/tad az előzőket is. :)