Hetedik epizód: ebben a cikkben az előzőekben felállított 1000 pontos normandiai Brit és Német seregek csapnak össze egy támadó/védő küldetésben.

Először is szeretném leszögezni: nem valószínű, hogy a jövőben így készítek csataleírást, mert rengeteg időmet (5 nap) emésztette fel magának a csatának a teljes írásos rögzítése, fényképezése és a (majd későbbiekben látható) körönkénti térkép elkészítése. A csata minden perce izgalmas és élvezetes volt, bár a hosszú munkaidő miatt kénytelen voltam magam ellen játszani. Próbáltam mindig az adott oldal szemszögéből pártatlanul a legjobbat kihozni, lássuk hogyan sikerült.

Első feladat volt egy jól szemléltethető térképet készíteni az asztalról. Úgy véltem a madártávlat a legáttekinthetőbb, viszont ha eredeti képeket használok akkor olyan messziről nehéz lesz kivenni, hogy mi-micsoda, ezért készítettem egy szemléltető térképet, amin egyértelműen megkülönböztethetők a dolgok.
Ebből lett…
…ez.
Az oldal motorja sajnos legfeljebb ekkora képeket képes az írásban megjeleníteni, viszont ha rájuk klikkeltek és az új oldalon ismét rájuk klikkeltek, akkor megnézhetitek nagyobban a képeket. Teljes pompájukban pedig a cikk végén lévő linkről lehet majd a képeket letölteni.

Az alap szabálykönyv “Védelmi Vonal” (Defence Line) küldetését használjuk. A kezdeti erők felállítása a következők szerint alakult:
A Német védőket az asztal középső harmadába kellett elhelyezni. A bal szárnyon a déli utat elzárták egy tankcsapda árokkal. Szögesdróttal nehezítették meg az átjutást a tankcsapda árok melletti erdőben, a két középső kis erdő között és az északi úton keresztbe a két erdő között. Öt védelmi ágyút helyeztek el homokzsákos fedezékben: a bal szárnyon egy 20mm-es légvédelmi gépágyút és egy PaK40-et, középen egy 75mm-es gyalogsági tarackot, míg a jobb szárnyon egy Flak36 88mm-es ágyút és egy MG34-es géppuskafészket. A front teljes hosszában lövészárkokat szórtak szét, melyekbe egy teljes gránátos szakaszt vezényeltek ki. A megvédendő stratégiai készleteket a Németek három helyre osztották szét, melyet a térképen sárga csillagokkal jelöltek.

A Brit támadók először csak kóstolgatták a védelmet a fő támadó erő megérkezése előtt. A déli úton egy AEC III páncélautó közeledett, a középső farm felé három Sherman tank indult meg, az északi úton pedig egy Dingo és két Daimler páncélautó haladt a Német vonalak felé. Megelőző zárótűzzel sikerült megijeszteniük a Flak38, a PaK40 és a Flak36 személyzetét. A csata előtt a Brit felderítők már visszavonulásra késztették a Német felderítőket, megkezdve a védelem demoralizálását.

1.kör
A Britek megkezdték az előrenyomulást a teljes front szélességében.

A Németek helyrerázták a Flak36 és a PaK40 személyzetét és mindenkivel beásva várták, hogy az ellenség a tűzvonalba kerüljön.
2.kör
A helyzet kezdett forrósodni. A déli szárnyon a Brit AEC III géppuskatűz alá vette a PaK40-et, majd biztonságba húzódott az erdő mögé. Az ágyúkezelők szerencséjére a homokzsákok megfelelő fedezéket adtak.
Középen a Shermanok folytatták az előrenyomulást. Az egyik megpróbálta megszórni a Német nehéz géppuskafészket, de elvétette a célt. A másik a középső erdőben lévő puskás rajt ijesztette meg. A középen haladó óvatlan tank megijedt a németek gyalogsági ágyúja tüzétől, amikor előbukkant a farmépületek mögül.
Az északi szárnyon a Brit páncélautók birtokba vették az erdőt és géppuska tűzzel megijesztették a szakasztörzs rajt, majd a Német nehéz géppuska ijesztette meg a Dingot. Végül a Flak36 óriási lövedéke találta el az egyik Daimler páncélautót, harcképtelenné téve azt.
3.kör
Megérkezett a Britek következő hulláma: három gépesített gyalogos raj M3A1 lövészpáncélosban, a főparancsnok és a hídépítő részleg.
A déli szárnyon az AEC III géppuskával ijedten tartja a középső erdőben lévő puskás rajt. A Brit főparancsnok felvonul a hegyre, hogy jó rálátást nyerjen a csatatérre. A hídépítők és az egyik M3A1 lövészpáncélos megindul az úton a bocage fedezékében.
Középen a Német gyalogsági ágyú folyamatos ágyúzással újra megijeszti az óvatlan Shermant. A többi Sherman géppuska tűzzel próbálja irányítása alá hajtani a középső területet kevés sikerrel.
Az északi szárnyon előretörő két M3A1 lövészpáncélosok egyikét szétrobbantja a Flak36 újabb sortüze. A szállított Brit gyalogosok is harcképtelenné váltak.
4.kör
Újabb Brit erősítés érkezett: egy Dorchester páncélozott rádiós busz, egy Crusader légelhárító tank, az egyik Vickers nehéz géppuskás csapat Bren csapatszállítóban, az egyik gépesített gyalogos szakasztörzs M3A1 lövészpáncélosban és három Stuart tank.
A déli szárnyon az AEC III begurult az erdőbe tűzpárbajba bonyolódott a PaK40-el, de mindketten elvétették a célt. A bocage mögül előbukkanó M3A1-re menet közben rálőtt a német Flak38 és megijesztette azt. Bosszúból a vezér Stuart előre gurult és géppuskatűz alá vette a légvédelmi ágyút, de az kitartott. A “kiváló” Brit parancsnok képtelen volt kapcsolatot teremteni a főparancsnoksággal, így a támogató aknavető tűz elmaradt. A szakasztörzs M3A1 teljes sebességgel előre robogott és az AEC III mögé rejtőzött.
Középen a Shermanok géppuska tüzének továbbra sem sikerült semmit elérniük. A megmaradt M3A1-ből kiszállt a raj és bevetette magát az erdőbe, onnan tűz alá vette az erdőben rejtőző német puskás rajt, minimális veszteséget okozva. Válaszul több német géppuska is áldozatokat szedett tőlük megijesztve őket.
Az északi szárnyon két Stuart tank sietett a páncélautók megerősítésére, de az egyik a hídon ijedt meg a Falk36 ágyúzásától, a másik pedig az erdő mögött a közelében becsapódott aknavető lövedékektől.
Ekkor a Brit parancsnok remek hírt kapott, a főparancsnokságtól: egy a közelben járőröző Typhoon vadászgép érkezik a megsegítésükre.
5.kör
Végre megérkezett a várva várt Német erősítés is: három StuG (rajtuk utazott három gránátos raj), a főparancsnok kübelwagenben, a tüzérségi megfigyelő csapat kübelwagenben, a rádiós csapat és az egyik 105mm-es tarack.
Viszont folyamatosan érkeztek az újabb Brit egységek is: két lőszer szállító teherautó, a tüzérségi megfigyelő csapat jeepben, az utolsó Sherman, két Firefly és a teljes második gépesített gyalogos szakasz négy M3A1 lövészpáncélosban.
A déli szárnyon a német puskás raj sikeresen kilőtte az AEC III páncélautót egy panzerfausttal. A Britek eltökélték, hogy lekötik a Német 20mm-es légvédelmi gépágyú figyelmét, előkészítve a terepet a vadászgépnek. Ezt szem előtt tartva a szakasztörzs M3A1 keresztülgázolt az erdőn és a szögesdróton, majd kiszállt belőle a gyalogos szakasztörzs raj. A raj össztüzet zúdított a légvédelmi lövegre és egy szerencsés könnyű aknavető lövedékkel sikeresen megrongálták azt. Kezelőik fejvesztve elmenekültek.

A terep elő lett készítve, a vadászgép épp időben érkezett. Felkészült a bombázásra, ám egy szemfüles német géppuskás részleg sortüze sikeresen megzavarta a pilótát, aki kénytelen volt kitérő manővert végrehajtani. A folyamatosan érkező Brit egységeknek egyetlen dolog állja útját a déli szárnyon: a PaK40 ágyú.
Látták, hogy muszáj kiiktatniuk, ezért minden lehetséges eszközt bevetettek ellene. A Crusader tank, a vezér Stuart tank és két M3A1-ből kiszálló gyalogos raj össztüze kellett, hogy a PaK40 kezelői feladják a csatát.

A Németek ellencsapás golyózápora harcképtelenné tette az út melletti sövénynél rejtőzködő Brit gyalogos rajt.
Középen az egyik Sherman előrébb nyomult át a sövényen, ám a három tank hatásfoka továbbra sem változott. Ellenben a Vickers géppuskás csapat kiszállva csapatszállítójából bevetette magát az egyik gazdasági épületbe és egy sorozattal megadásra késztette az erdő melletti Német géppuskás csapatot.

A Német gyalogsági ágyú újra megijesztette az előrenyomuló Shermant. A két erdő közötti Német géppuskás csapat megsorozta a Vickers csapatot, több veszteséget okozva és megijesztve azt.
Az északi szárnyon a Német szakasztörzs elintézte a másik Daimler páncélautót is egy panzerfausttal. A Flak36 megijesztette az erdőben bujkáló Dingot. Közben a német erősítés birtokba vette a kisvárost.
6.kör
Mindkét fél számára megérkeztek az utolsó egységek is, nincs más lehetőség, ezzel kell legyőzni az ellenfelet.
Brit erősítés: a másik Vickers géppuskás csapat Bren csapatszállítóban, a Cromwell ARV javító jármű és két lőszer szállító teherautó.
Német erősítés: a másik 105mm-es tarack, a második Gránátos szakasz szakasztörzse, két Sdkfz222 páncélautó és három lőszerszállító lovas kordély.
A déli szárnyon a Brit M3A1-ek, a vezér Stuart és az egyik Sherman középről heves géppuska záporral kapitulálásra kényszerítette ott jelen lévő egyetlen Gránátos rajt. A Sherman vesztére egy aknára gurult, ami harcképtelenné tette a tankot. Közben a Brit gyalogos szakasztörzs bevette magát a megsemmisült légvédelmi gépágyú homokzsákjai közé.
Mint kiderült jól tették, mert csak ennek köszönhették, hogy minimális veszteséggel megúszták a kisvárosból áradó heves lövöldözést és a templomtoronyból vezetett aknavető zárótüzet.

A közvetlen veszély elmúltával eljött a hídépítők ideje, az úton a teherautójukkal a tankcsapda árok mellé manővereztek és megkezdték a híd telepítését.
Középen a megmaradt két Sherman legéppuskázta a két erdő közötti Német géppuskás csapatot. A kisvárosból a StuGok tűz alá vették a Shermanokat, de mozgás közben nehéz volt célozni, így elvétették őket.
Az északi szárnyon a Flak36 kifogyott a lőszerből, így az egyik frissen érkezett lőszerszállító kordély azonnal felé vette az irányt, sajnálatos módon nem túl nagy tempóban. Szerencsére a Britek minden erejüket a déli szárnyra koncentrálták, így a Német ágyúnak csak a két Stuart ellen kellett kitartania. A német 105mm-es tarackok még leadtak néhány lövést, de csupán a déli úton közeledő Vickers csapat Bren szállítójárművét sikerült megijeszteniük.
7.kör
A déli szárnyon a Crusader tank fedező tüze mellett a hídépítők befejezték a hidat a tankcsapda árok felett, így innen szabad volt az út a kisvárosba. A szakasztörzs üres M3A1-e, a vezér Stuart és a második gépesített gyalogos szakasz egyik M3A1-e keresztülhatolt a déli szögesdrótos erdőn megkezdve egy átkaroló hadmozdulatot.

A Német tarackok tüzét a templomtoronyban megbúvó tüzérségi megfigyelők az átkarolók felé irányították. Meg is ijesztették a gyalogos szakasztörzset és a katonákkal teli M3A1-et.

A Fireflyok a magányos Sherman társaságában megindultak az úton a frissen telepített híd felé.
Középen az egyik Sherman az erdő fedezékébe húzódva tüzet nyitott az egyik StuGra de elvétette. Válaszul a StuG egy jól irányzott lövéssel letépte a Sherman tornyát.

A másik Sherman látva, hogy ennek fele se tréfa az erdő mögé mozgott és inkább az északi szárnyra összpontosított a géppuskáival, de zavarodottságában nem vett észre célpontot. A Német gyalogsági ágyú tűz alá veszi az erdőben lévő Brit gyalogosokat, de azok kitartottak. A Typhoon vadászgép újabb bombázásra készülve célba vette a kisvárost, ám a Német nehéz géppuskafészek csak erre várt és egy szerencsés sorozattal megsebesítette a pilótát, akinek nem volt más lehetősége, mint hazatérni.
Az északi szárnyon az elcsendesült Flak36-on felbátorodva a Stuartok előrenyomultak és golyózáporral borították be az ágyúállást. Ám a kezelők kitartottak, mert már tudták hamarosan odaér az áhított lőszer.
8.kör
A déli szárnyon a Crusader folyamatos fedezetében a hídépítők áthaladtak a hídon, megkerülték a sövényt és felkészültek egy újabb híd megépítésére. A Vickers csapat Bren szállítójárműve előrehaladt az úton és kiszállította a géppuskás csapatot a gazdátlanul hagyott PaK40 homokzsákjai közé.
Onnan a Vickers géppuska megkezdte a Németek ritkítását a kisvárosban. Ezt az egyik házban megbúvó Német géppuskás csapat bánta, akik feladták a harcot. Válaszul az egyik StuG kigurult a házak közül és géppuskával megsorozta a Vickers csapatot, de azok kitartottak. A déli Brit átkaroló hadmozdulat megakadt, amikor az egyik Sdkfz222 és a Német tüzérségi megfigyelők által vezetett aknavető tűz megijesztette mindkét M3A1-et. A Németek második Gránátos szakaszának szakasztörzse megindult, hogy akár magát feláldozva megpróbálja megfékezni az átkarolást. A Fireflyok a Shermannal teljes gázzal közeledtek, már el is érték a hidat. A Cromwell ARV sikertelenül próbált életet lehelni az AEC III páncélautóba.
Középen a farmon felállított Vickers csapat és a Német gyalogsági ágyú tűzpárbajt folytatott, de mindkét fél kitartott.

A Flak36 melletti Német puskás raj lövései megijesztették az erdőben megbúvó Brit gyalogosokat.

A vezér StuGnak fogytán volt a lőszere, ezért az egyik lovas kordély felé vette az irányt.
Az északi szárnyon az egyik StuG tüzelési pozíciót vett fel, hogy kordában tartsa a szemtelenkedő Stuartokat. A Stuartok fittyet hányva a StuGra mindenáron ki akarták iktatni a rettegett 88mm-es löveget. Ám a kezelők továbbra is kitartottak, hisz a lőszer már csak egy karnyújtásnyira volt. A lőszeres kordély odaért a Flak36-hoz, a kezelők azonnal megkezdték a kirakodást.
9.kör
A déli szárnyon megérkező két Firefly és a Sherman össztüze elpusztítja az ott lévő StuGot.

A Britek folytatták az átkaroló hadmozdulatot: a vezér Stuart előregördült és tűz alá vette az egyik Sdkfz222-t de elvétette a célt. Továbbá egy újabb katonákkal teli M3A1 hatolt át a déli szögesdrótos erdőn. Válaszul az Sdkfz222 újra megijesztette a már közelben lévő M3A1-et. A Gránátos szakasztörzs bátorságának és panzerfaustjának köszönhetően a vezér Stuart a lángok martaléka lett.

A kisvárosban maradt utolsó Német géppuskás csapat végül sikeresen kiiktatta a Brit gyalogos szakasztörzset. A Német tarackok sikeresen megijesztették a Vickers csapatot a homokzsákok között és a Crusader tankot.
Középen a farmon lévő Vickers csapat kiiktatta a Német gyalogsági ágyút, válaszul a vezér StuG géppuskája csendesítette el a Vickers csapatot örökre. Ám ekkor a vezér StuG motorja hangos kerregéssel és nagy füsttel leállt mozgásképtelenné válva.

A második Vickers csapat Bren szállítójárműve rátette a kezét a németek egyik féltve őrzött üzemanyag készletére.

A Flak36 melletti Német puskások megfutamították az előzőleg megijesztett Brit gyalogos rajt.
Az északi szárnyon a StuG tüzet nyitott mindkét Stuartra, ám csak az egyiket sikerült kiiktatnia.

A másik Stuart kihasználva a lőszer rakodás pillanatát legéppuskázta a Flak36 kezelőinek parancsnokát. Ezt már nem bírták tovább és a kezelők fejvesztve elmenekültek.
10.kör
A Németek már nem engedhették meg maguknak, hogy rendezzék soraikat ijedt egységeik közt, mert a megtörés szélén álltak. Kétségbe esve imádkoztak, ám megadásuk már nem váratott soká.
A csata a déli szárnyon dőlt el, amikor az összes M3A1 és a belőlük kiözönlő Brit gyalogság harcképtelenné tette majdnem az összes városvédő rajt. Illetve amikor a továbbnyomuló Fireflyok kilőtték a mozgásképtelen vezér StuGot.
A Németek ekkor adták fel a harcot. Hauptmann Johann von Fredericksent csupán egyetlen dolog vigasztalhatta, hogy derék katonái nem a keleti fronton estek fogságba…

A csata végig feszült volt. Nem egyszer fordult elő, hogy a tervek meghiúsultak egy-egy rosszul sikerült dobás sorozatnak köszönhetően. A végeredmény is szoros volt, mert ugyan a Németek vesztettek, de a Britek is közel jártak: 61 morál tokent gyűjtöttek a 73-as értékükhöz. Ezért ezt én egy “éppenhogymajdnemdöntetlen” kis győzelemnek tudom elkönyvelni.
Tanulságos volt számomra, hogy az ágyúk mennyire sérülékenyek. Ha egyszer nem dobják meg a 3+-os morált, már vehetjük is le őket. Továbbá, hogy a hídépítés egy majdnem lehetetlen küldetés, mert gyakorlatilag mindenkit el kell tüntetni az ellenségtől. Ha egy puskás raj marad csak ott, akkor is három jól sikerült lövés és az egész hídépítő bagázs megy a levesbe.
A seregek összetételében a következő volt a meglátásom:
A Briteknél felesleges volt ez a sok lőszer szállító teherautó. Gyakorlatilag egyet sem használtam belőle. Igaz nem volt sok páncélos ellenfél aki ellen a tankok ágyúival lőhettem volna, de akkor is úgy érzem legközelebb kettő bőven elég lesz. Továbbá ebben a felállásban a tüzérségi megfigyelő is teljesen felesleges volt, talán ha kétszer lőttem tüzérséggel, amit a főparancsnok tökéletesen le tudott vezényelni.
A Németeknél ez az egy ágyúval lövő tüzérség egyszerűen nagyon vérszegény, még a töltő csapatokkal is nagyon gyérek voltak. Egyszerűen hiányzik az elegendő kockaszám amikor lőnek. Inkább asztalon kívüli nehéz aknavetőket kell legközelebb hozni helyettük, vagy teljesen hanyagolni a tüzérséget és még több tankkal kell kipótolni a védelem hézagait. Szegény csiga lassú lovas szekerek is hanyagolhatók, mert ez a kései beérkezés nem tesz túl jót nekik. A védművekből a lövészárkok és a homokzsákos fedezékek sőt a tankcsapda árok is megfelelően muzsikált. Egyedül a szögesdrót nem volt nagy akadály, inkább aknamezőt fogok helyette legközelebb kipróbálni.

A következő cikk még képlékeny, hogy miről fog szólni. Gondolkodom egy 1000 pontos orosz sereg felállításán, mert akkor meg tudnám csinálni a Kurskos csatajelentést is amivel még tartozom. Viszont nem tudom, hogy a közeljövőben lesz e időm a nulláról indulva felépíteni az egész orosz sereget. Másik ötletem, hogy tovább haladunk a Fall of the Reich könyvre és ahhoz készítek írásokat. Legyen bármelyik is hamarosan jelentkezem.

A csatáról készült összes képet INNEN tudjátok letölteni nagy felbontásban.

Ha tetszett az írás kérlek írj egy kommentet, ha nem akkor kérlek azt írd meg mit találtál kevésbé jónak. Köszönöm!

A térképen látható egységek rajzait a www.juniorgenerals.com oldalról töltöttem le.

6 válasz a(z) “Battlegroup Overlord – “Védelmi Vonal” Csataleírás” cikkre

 1. Nutshell szerint:

  Elég részletes leírás, biztos sokat dolgoztál vele, de azt hittem sosem lesz vége. :) Az 1000 pont szerintem már nagyon hosszú játékidőt követel.

 2. sgrulez szerint:

  Mostantól elérhetők a nagy felbontású képek is a cikk végén lévő linkről.

  Nutshell: egy 1000 pontos csata kb 3-4 óra.

 3. Janos900 szerint:

  Gratula, szép munka volt!
  Részemről is hosszúnak találtam én két részletbe posztoltam volna, és kb 3 körönként írtam volna egy kicsit könnyedebb összefoglaló szöveget. Pl: a jobb szárnyon ennyi veszteségem volt eddig, jól haladnak a dologok, ezt .. tervezem. Középen így állok… a bal szárnyon pedig azt akarom, hogy…
  Nagyon el lehet veszni a részletek között. Viszont a szabály bemutatására meg nagyon jó a részletezés. Kicsit lazábbra, venném, hogy könnyebb legyen megemészteni. Részemről bármelyik irányba indulsz is, olvasni fogom. :)

  • sgrulez szerint:

   Janos900: Ezzel az összegzős, “előre megmondom mit próbálok elérni”-vel nagyon jó ötletet adtál, köszi. A következőben így próbálom megoldani.

 4. Xedar szerint:

  Élvezetes volt. Sok munka fekszik egy ilyen leírásban. Kár, hogy a szabályok nem tüntek ki a cikkből. Érdeklene.