Az elmúlt évek kihagyásai után, január elején elhatároztam, hogy idén megpróbálok többet foglalkozni a terepasztalos hobbival, illetve a hozzá kapcsolódó dolgokkal. Ehhez persze többek között hozzá tartozik az is, hogy SG barátom tavaly mutatott egy 15mm-es rendszert az általam is annyira kedvelt második világháborús érából, melynek a neve Battlegroup. Úgy gondoltam, amíg összespórolom egy aprócska kezdő sereg árát, addig felelevenítem régi terepezős tudásomat és egyúttal néhány cikk formájában meg is osztom veletek.

Az elképzelésem a wargame-terepekről változatlanul az, hogy legyenek praktikusak (mobilisak), méretarányosak, nézzenek ki jól, de bírják is a strapát, hiszen nem egy vitrines diorámához készülnek. Egy játékasztal pontosan az apró részletek miatt lesz otthona egy élvezetes csatának, és ehhez nem kell több tízezer forintos kiegészítőket vennünk. Sok otthon is megtalálható vagy könnyen beszerezhető alapanyagból, egy kis ügyességgel és gyakorlással éppen olyan szuper játékteret építhetünk, mint az előre gyártottak. Sőt! Nem is húzom tovább a szót, vágjunk is bele!
Jelen írásban a kerítésekről lesz szó. Történetesen kettő féle fa, illetve kőkerítés elkészítését fogom bemutatni. A kerítés jó, mert fedezéket és rejtekhelyet is nyújthat, illetve a rálátást is nagyban befolyásolhatja, ezáltal taktikázásra ad lehetőséget. Vagyis minden második világháborús játékasztal elengedhetetlen része.

A HOZZÁVALÓK:
Amit használtam mindkét fakerítésnél alapként, illetve magukhoz a  ”deszkákhoz” az 2mm-es kartonpapír (pl. szalagos irományfedél is jó erre a célra) és egy vékonyabb, de strapabíróbb papír az ”összekötő lécekhez” (én müzlis dobozt használtam).  Szükségünk lesz még PVA ragasztóra, vágó eszközökre, vonalzóra, ecsetre és festékre.

FAKERÍTÉSEK
Kétféle fakerítést építettem, kezdjük az egyszerűbbel. Első lépésként kitaláljuk milyen hosszú és magasságú kerítést szeretnénk. Ezeket vonalzóval kimérjük és felrajzoljuk a kartonra. A talpakat célszerű úgy kimérni, hogy kb. 1-1cm re kinyúljanak a kerítés vonalától, így adva stabil tartást a felborulás ellen.
A kívánt hosszúságú kartont egy vékony pengével, vagy sniccerrel végig vonalazzuk, mindkét oldalán. Nem kell vonalzó mentén, nyugodtan csináljátok szabad kézzel, hiszen ez lesz a fa erezete. Én néhány erősebb vágást is ejtettem, ügyelve, hogy ne vágjam át a papírt. Amennyiben szeretnétek pl. lövések nyomait imitálni, akkor egy hegyes eszközzel pár helyen üssétek át nyugodtan a kerítést. (Vigyázva persze a kezetekre!) A kerítés tetejére a klasszikus háromszög alak elérése végett V-alakú vágásokat ejtettem.

Ha ezzel megvagytok, akkor PVA ragasztóval szépen kenjétek le az alap közepét, végig a kerítés teljes hosszában, majd állítsátok rá a kerítést és nyomjátok oda kb. fél percig. Ez után azt javaslom, hogy két oldalról több helyen is lesúlyozva várjátok meg a teljes száradást, ami kb. 2-3 óra. Ha ugyanis nem súlyozzátok le a kerítés széleit, akkor száradás közben fölpöndörödhet, behullámosodhat, ami nem túl esztétikus.
Én a még életszerűbb hatás kedvéért szélesebben kentem fel a PVA-t és a kerítés köré apró szemű papagájhomokot, apróbb köveket, illetve kitört deszkákat ábrázoló karton darabokat ragasztottam.
A száradás után jött a festés. A kerítés alapját fekete és zöld tempera keverékével kentem le, majd ismét lesúlyozva szárítottam néhány órát. Ezután vermin brown és snot green színekkel szárazecseteltem, majd PVA-val műfüvet ragasztottam rá. A kerítést magát vermin brown-ra kentem, amire vékonyan snakebite leather-t és bleached bone színeket vittem fel.

A másikféle kerítés egy kicsit pepecselősebb, de látványosabb végeredményt ígér. Ehhez az előre kimért alapú és magasságú kartonok kivágása után ismét mindkét oldalt végighúzogatjuk pengével, vagy ollóval, majd kb. 2-3 mm vastagságú csíkokra daraboljuk a kerítést. A vékonyabb papírból pedig a kerítés alapjának hosszával megegyező hosszúságú és kb. 1mm vastag csíkokat vágunk, szám szerint kettő darabot kerítésenként.
Ezután mint egy létrát, vagy vasúti sínt imitálva felragasztjuk a feldarabolt deszkákat a két hosszú és vékony összekötőlécre. Ez pár perc alatt megköt annyira, hogy a már ismertetett módon felragasszátok a talpra. A teljes száradást követően az előbb használt színekkel ezt a kerítést is fessük le.
KŐKERÍTÉS
A kőkerítéshez a klasszikus habtálcát használtam, melyeken a különféle húsokat árulják a boltokban. Az egyetlen, amire figyelni kell a 15mm-es méretarány miatt, hogy lehetőleg ne legyen 0.5cm-nél vastagabb, mert az nem feltétlenül mutat jól. A magasság és hossz kiválasztása után kivágjuk a kerítésünk alapját, illetve a talpat is neki, amit most is kartonból készítettem.
Ezután egy kerek végű, tompa eszközzel (pl. golyóstoll, tompa ceruza) hagyományos tégla\kő sort rajzoltam a stirolba. Itt sem használtam vonalzót a természetesebb hatás elérése végett, mivel kőkerítést készítettem. Amennyiben téglakerítést szeretnétek készíteni, akkor fontosabb, hogy egyformák legyenek az elemek. Ha szeretnénk sérüléseket a kerítésre, akkor pl. egy hegyes ceruzával, vagy ollóval üthetünk bele lyukakat.

A készre munkált stirol darabokat PVA-val felragasztottam a karton alapra, majd súlyozva szárítottam néhány órát. A kőkerítést sötétebb szürkére festettem, majd világosszürkével és fehérre szárazecseteltem, végül nagyon híg vizes feketével kentem át. Fontos figyelni, hogy minden színréteg teljesen száradjon meg, mielőtt a következőt felvisszük. Ezt követően papagáj homokot ragasztottam még a kerítés köré, majd az alapot a fakerítéseknél használt színekkel lekentem, illetve műfüvet is ragasztottam rá.
Ha téglakerítést szeretnétek, akkor a már említett minta ”bevésése” után a kerítést barnára alapozzuk és azt narancsszínnel száraz ecseteljük.

Az összkép az elkészült kerítésekről:
Remélem sikerült meghozni a bátortalanabbak kedvét is, hogy ők is kipróbálják magukat terepépítésben!

Jó barkácsolást mindenkinek!

Szerző: Nutshell

2 válasz a(z) “Workshop – Fa és kőkerítés” cikkre

  1. j.zembera szerint:

    Szia!
    Ha sereget akarsz 2 havonta rendelek a flames of war oldaláról szűk körnek. Listaár -20%.Pld holnap reggel megy az új rendelés.jb

  2. Nutshell szerint:

    Köszönöm! Ha aktuális lesz megkereslek. :) (Jelenleg a 2 hetes kislányom kitölti minden szabadidőmet) :)