A cikksorozat nyolcadik részében visszatérünk a keleti frontra, ahol egy 1000 pontos orosz sereg felállításáról olvashattok a Kursk könyv szerint.

Ígéretemhez híven visszakanyarodtam a kezdetekhez, hogy a már régebben bemutatott kurski németek ellen felállítsak egy orosz sereget. Ebben nagyban segített Tsuneo barátom, aki visszaadta tőlem szerzett oroszai maradékát. Egy 1000 pontos komplett sereghez ez ugyan nem volt elég, de a teljes gyalogsági részt le tudtam fedni vele. Egy egész napomat elvitte mire összeraktam illetve feltalpaltam a gyalogosokat és ágyúkat.
Sokat vizsgálgattam, hogy páncélos vagy gyalogos hadtestet állítsak e fel, de végül is győzedelmeskedett bennem a “fluff” és a gyalogos massza mellett döntöttem. Lássuk miből gazdálkodtam:

Parancsnoksági egységek:
Hadtest parancsnok (Forward HQ) 3 ember + jeep – 22 pont
NKVD tiszt 3 ember + jeep – 26 pont
- A gyalogos oroszok hadtestnél nagyon kell figyelni, mert csak a parancsnoki és gyalogsági egységekben vannak tisztjeik. Így lehetőleg hozni kell mindenkit, aki “tiszt” tulajdonsággal rendelkezik, hogy ne legyen parancs darabszám hiányunk a játék folyamán. Ezért hoztam az NKDV tisztet a hadtest parancsnok mellé, mely +1d6-al növeli a morál értékünket, illetve főtisztként egyéb bónuszokat is tud majd adni. A figurák a Plastic Soldier Company (PSC) orosz gyalogos dobozból valók, a jeepeket a britjeim mellé rendszeresített Willis jeepekből kölcsönöztem.
Kommunikációs egység (Forward Signals Unit) 3 ember + teherautó – 18 pont
- Ehhez egy Zvezdás teherautót fogok használni, amely majd kicsit “rádiósítva” lesz. Egyenlőre még a dobozában pihen.

Gyalogsági egységek: (kötelező két szakaszt hozni)
Puskás század: század parancsnok + 3 puskás szakasz (109 figura) összesen – 188 pont
- Ez az a bizonyos massza amiről az elején beszéltem. Számomra ez jelenti az orosz sereget, a rengeteg gyalogos. Ezek a fiúk is a PSC orosz gyalogos dobozból jöttek. Megjegyzem irgalmatlan mennyiségű figura van egy ilyen dobozban, mert két doboz maradékából simán felállítottam ezt a brigádot. Hát…lesz mit festeni. :)
Szakasztámogató Maxim géppuskás csapat, 3 kezelő + Maxim géppuska – 18 pont
Szakasztámogató Maxim géppuskás csapat, 3 kezelő + Maxim géppuska – 18 pont
Szakasztámogató Maxim géppuskás csapat, 3 kezelő + Maxim géppuska – 18 pont
- A puskás rajok alapból nélkülözik a géppuskák tűzerejét, ezért szükséges volt ezek csatolása a századhoz. Ők a PSC orosz nehézfegyveres dobozból jöttek.
Szakasztámogató Gyalogsági ágyú, 3 kezelő + 76.2mm gyalogsági ágyú + lovas vontatás – 21 pont
- A PSC 45mm-es tankelhárító ágyúk dobozában volt egy felesleges darab, amit gyalogsági ágyúnak is össze lehetett rakni. Mivel a végén maradt elég pont egy ilyenre, ezért beleraktam a seregbe. Jó lesz gyalogság ijesztgetésre, illetve gyengébben páncélozott járművek ellen. A lovas kordélyt a normandiai németektől kölcsönöztem.

Tank egységek:
T-34 szakasz – 100 pont
T-34 szakasz – 100 pont
- A másik dolog ami nem hiányozhat egyetlen orosz seregből sem, az a T-34-es tank. Ezek a Zvezdás fiúk még a boltban csücsülnek, de hamarosan beszerzem őket.

Tüzérségi egységek:
Tüzérségi megfigyelők: 2 fő + bren carrier – 18 pont
- Az egyetlen orosz egység ami képes aknavetőnél nagyobb tüzérséget is vezetni, a katyusákhoz nélkülözhetetlenek. A két PSC emberkéből az egyik az orosz gyalogos dobozból való, míg a másik a nehézfegyveres dobozból. A Forged in Battle bren carriert a britektől lízingeltem.

Nehéz aknavető üteg: 3 x (120mm aknavető + 3 kezelő) – 87 pont
- Az oroszok hozhatnak egyszerre három aknavetőt is egy ütegben, amelyek képesek komoly riadalmakat okozni az ellenséges gyalogosok között. A PSC orosz nehézfegyveres dobozból szedtem ezeket az aknavetőket, amikkel kénytelen vagyok kicsit csalni, mert ezek valójában csak 80mm-es aknavetők, de én 120mm-esnek fogom használni.
Katyusa üteg: 2 katyusa – 100 pont
- A harmadik nélkülözhetetlen ikonikus egysége az oroszoknak. Csak két körönként lőhet és csak a tüzérségi megfigyelő tud neki bemérni, de ha egyszer elsül, ott kő kövön nem marad. Őket is Zvezdás a készletből fogom megvásárolni.

Tüzérségi üteg: 2 x (76.2mm Zis3 ágyú + 3 kezelő + töltő csapat + lovas vontatás) – 79 pont
- Egy alkalommal Tsuneo barátom képes volt egy ilyen ágyúval szemtől-szemben kilőni egy Tigris tankomat. Igaz, hogy csak mákosan dobott, de azóta alap tartozékként gondolok rá egy orosz seregben, ráadásul itt rögtön kettőt kapok belőle. Az ágyúk a PSC orosz Zis 2/3 ágyú dobozból valók, a kezelők és a töltők részben az ágyús dobozból, részben a gyalogos dobozból jöttek. A lovas kordélyok a normandiai német seregemből valók.
Felderítő egységek:
Páncélautó BA-10 – 26 pont
Páncélautó BA-10 – 26 pont
- A felderítőknél nagyon fontos a gyorsaság, így a páncélautók mellett döntöttem, bár sokat nézegettem a lovas felderítő rajt is, de azt körülményesebb beszerezni. A páncélautók is megvásárlásra várnak a Zvezdás dobozokból.

Orvlövész – 10 pont
- A legolcsóbb felderítő. Még nálam sosem élt túl játékot orvlövész, de kell a három felderítő tulajdonsággal rendelkező egység. Ő valószínűleg FoW-os figura lesz és Corvus barátomtól fogom majd beszerezni.

Logisztikai támogató egységek:
Ellátmány szállítók: 3 lovas szekér – 12 pont
- Háááát… Lassúak is, sérülékenyek is, de a sok járműhöz már valószínűleg kelleni fognak. Őket még meg kell építenem, szerencsére van itthon elég Peter Pig lovam, így német mintára simán el fognak tudni készülni.

Utász egységek:
Javító/elvontató teherautó – 12 pont
- Borzasztó idegesítő amikor az egyik járműved pont a lehető legrosszabb helyen mozgásképtelen lesz, ezt próbálom orvosolni ezzel a teherautóval, sőt volt már hogy megjavítottam kilőtt tankot is, úgyhogy egy ilyen mindenképpen kell. Ő is Zvezdás teherautó lesz.

Speciális támogató egységek:
45mm tankelhárító üteg: 3 x (45mmL46 ágyú + 3 kezelő + teherautó) – 60 pont
- Nem túl erősek, de járműt ijesztgetni jók. Továbbá jól manőverezve a vontatóval, még oldalba is lehet kapni vele valamit, ami ellen akár halálos is lehet, ja és bitang kevés pontba kerülnek. A PSC 45mm tankelhárító dobozból raktam őket össze. A teherautók majd itt is Zvezdásak lesznek.
37mm légelhárító ágyú + 3 kezelő + teherautó – 40 pont
- Normandiában már említettem a légvédelem fontosságát, ez itt is fenn áll, ráadásul akár nagyszerű gyalogság ellen is. A Forged in Battle brit Bofors blisterben két ágyú van, így az egyiket némi fejcserével simán oroszosítani tudtam. A vontatásért itt is a Zvezda lesz a felelős.

Ez így összesen 999 pont és 62 +1d6 BR szemben a németek 63 BR-ével, amely egy kiegyenlített játékot vetít előre. Továbbá a 6 tiszt által nyújtott átlag 15-18 parancs is elég kell, hogy legyen hisz a speciális orosz szabályoknak köszönhetően a gyalogosok és a T-34-esek is képesek kevés parancsból tömegben mozogni.

Következő lépés a bevásárlás lesz a Zvezdától. A listán szerepel: 4db teherautó, 6db T-34, 2db katyusa, 2db BA-10 páncélautó, illetve még össze kell rakni három lovas szekeret. De ez mind semmi. Majd a festés, az majd valami lesz. :)
Ebből az okból a csata még várat magára, de már biztosan közelítünk felé. Előbb azonban a Fall of the Reich könyvhöz készült barkácsolásról olvashattok majd a következő alkalommal, mert az a projekt már nagyon előrehaladott állapotban van.
Tervben van egy részletes bemutató játék 2-3 körének leírása is ami működés közben mutatná be a szabályokat. Addig is ha esetleg szívesen kipróbálnátok a Battlegroupot, akkor nyugodtan írjatok egy kommentet és megbeszélünk egy oktató játékot.

Ha tetszett az írás kérlek írj egy kommentet, ha nem akkor kérlek azt írd meg mit találtál benne kevésbé jónak. Köszönöm!

3 válasz a(z) “Battlegroup Kursk – 15mm Orosz sereg” cikkre

 1. Vihar szerint:

  Szia SG!

  A puskás századnál , hogy jött ki neked a 188 pont?

 2. sgrulez szerint:

  Battlegroup Kursk könyv 155. oldal.

 3. Vihar szerint:

  Köszi! Én a 154. oldalon néztem a Rifle Platoon-t és sehogy nem akart összejönni…