IX. bejegyzés: az előző csatajelentésből tanult dolgoknak megfelelően módosítom a Német és Brit seregeket, előkészülve egy újabb összecsapásra. Továbbá a szükséges seregelemek megépítéséről is olvashattok ebben a cikkben.

A “Védelmi vonal” csataleírás végén leírt meglátások után, máris egy újabb csatajelentés elkészítése fogalmazódott meg bennem. Mindkét seregnél megpróbálom kiváltani a kihasználatlan dolgokat, valami hasznosabbal. A seregek módosításánál figyelembe vettem, hogy a “Magaslati pont” (High ground) küldetést fogom lejátszani.

Lássuk először a Németeket:
A főparancsnokot lecseréltem egy parancsnoki bunkerra, ami ugyan 9 ponttal többe kerül, de a 2+-os fedezékmentő szerintem kárpótolni fog.
Az előző csatában nem sok hasznát vettem a rengeteg Mg34-es géppuskáknak, ezért a teljes gyalogságot lecseréltem Keleti gyalogos szakaszokra (Ost infantry platoon). Itt csak egy géppuska van szakaszonként, viszont nyolc fősek a rajok ami megnöveli a panzerfaustok élettartamát, továbbá spóroltam kétszer 26 pontot.
A gyalogsági ágyú ugyan jól muzsikált a múltkor, de a PaK40 sokkal nagyobb elrettentő erőt képviselt, ezért inkább az előbbi helyett az utóbbit hozom. Ez viszont 21 ponttal többe kerül.
A két 105mm-es tüzérségi ágyút egybe hozom asztalon kívüli tüzérségként. Az egyszerre eldobott négy kocka sokkal komolyabb fenyegetést jelent, továbbá megspékeltem két előre regisztrált célponttal (Pre-registered target point), ami kiküszöböli a szóródást.
A védműveknél a küldetés ingyen biztosít a védő számára 10" lövészárkot, egy géppuskás bunkert és egy aknamezőt. Ezért 10"-el csökkentettem a megvásárolt lövészárkok hosszát, illetve kivettem a géppuskafészket. A szögesdrótnak sem láttam túl nagy értelmét, helyette beraktam még egy aknamezőt. Összesen 10 pontot spóroltam itt.
Ennél a küldetésnél a felderítők teljesen feleslegesek, ezért kivettem mindkét Sdkfz 222-t. Ezzel 55 pontot nyertem.
A sok megtakarításnak köszönhetően be tudtam tenni a seregbe egy Famo javító járművet (18 pont), egy Panzer IV-et (56 pont) és egy Párducot is (90 pont).
Végeredményben öttel lecsökkent a németek BR-e 46-ra, viszont így sokkal komolyabb tankelhárító tűzerővel rendelkeznek.

Nézzük a Brit sereg változásait:
A német védelemben felmerülő aknamezők miatt szükséges volt egy utász csapatot csatolni a sereghez, amely 39 pontnyi többletköltséget jelent.
Ezt kompenzálva kikerült a seregből a tüzérségi megfigyelő (16 pont), egy utánpótlás szállító teherautó (4 pont) és a PIAT csapat az egyik gyalogos szakaszból (14 pont). Továbbá kivettem a vickers géppuskásoktól a töltő csapatokat (20 pont).
Végül az egyik gépesített gyalogos szakaszt lecseréltem sima gyalogos szakaszra, így befért még hozzájuk egy szakasztámogató 6pdr ágyú is.

A finisben a BR egyel csökkent 72-re, de az utászok remélhetőleg kárpótolni fognak ezért.

A módosítások elvégzése után szükséges volt építgetni 1-2 dolgot. Először a bunkereknek álltam neki. A neten talált képekből merítettem ihletet ezekhez a rönk bunkerekhez, továbbá egyszerű az elkészítésük és nem kell hozzá más mint hurkapálca, gyufa és PVA.
Először hurkapálcából daraboltam oldalaként 5 darab rönköt, amiket egy PVA-val bekent gyufa darabbal rögzítettem egymáshoz.
Száradás után megfordítottam és némi PVA-val megerősítettem ezt az oldalt is.
Ekkor vettem észre, hogy a bunkernek nem csináltam bejáratot, így a hátsó falat újra kellet építenem. Először egy teljes fal hosszúságú darabot vágtam ki hurkapálcából, majd kisebb darabokat helyeztem mellé, hagyva egy rést a bejáratnak. PVA-t csepegtettem közéjük a rögzítéshez. Amint megszáradt a másik oldalra felragasztottam a rögzítő gyufa darabokat.
Ezután összeillesztettem a négy falat és a belső sarkokba rögzítő “gerendákat” ragasztottam, amelyek a tetőt is fogják tartani.
Lemértem a bunker teljes hosszát és szélességét, így kiszámolhattam hány darab és mekkora rönkökre lesz szükség a tetőhöz. Egymás mellé helyeztem a darabokat és két kereszt gyufa gerendával illetve PVA-val rögzítettem őket.

Száradás után megfordítottam és a másik oldalára egy keretet ragasztottam hurkapálcából.
Amint a ragasztó megkötött összeillesztettem a bunkert a tetejével.
Alapozásként lekentem Tricolor Aqua barna festékkel.
Majd végső simításként Revell Aqua Color Hozbraunnal száraz ecseteltem.
Következőnek az aknamező jelzőket készítettem el. Még az OWW2-ből marad ilyen 2,2cm átmérőjű korongom, amit ott gyalogos talpnak használtam. Ez lett az alap, amit lekentem PVA-val és megszórtam homokkal. Száradás után ráragasztottam egy darab fehér murva kavicsot, hogy legyen súlya és ne boruljon fel könnyen. Majd az Italeri Battle Accessories keretről vételeztem kicsi táblát amit szintén az alapra ragasztottam.
Festésként az alapot lekentem Tricolor barnával, majd GW Bronzed Fleshel száraz ecseteltem. A kavicsot fehérrel száraz ecseteltem, hogy némileg takarjam a természetes színét. A táblát GW Bestial Brownnal alapoztam le. A tábla felületére Humbrol Acrylic 60-as pirosat kentem, majd fehérrel festettem rá halálfejet. Végül GW Ogryn Fleshel bemostam a tábla fa részeit.
Utolsó simításként némi PVA ragasztó segítségével felragasztottam rá a statikus műfüvet.

A Német páncélosokat és a Brit utászokat illetve 6pdr ágyút a cikksorozat hatodik részében leírtak szerint festettem ki.
Örömmel jelentem, hogy a következő házromosítás is elkészült, így már csak egy házat kell elpusztítanom.
Végül ezt a frankó kis Battlefront vasútállomást sikerült felfedeznem Józsi bácsinál aminek nem tudtam ellenállni és rögtön lecsaptam rá.
Elkészült a két módosított sereg, így már semmi akadálya (csak az idő), hogy nekiálljak egy újabb csatajelentés fabrikálásának.

Nem lehet hozzászólni.