Ha valaki a II. világháború ütközeteit szeretné újrajátszani, számtalan szabályrendszer áll rendelkezésére. Ez a kis útmutató megpróbál gyors segítséget nyújtani azoknak, akik belevágnának a játékba, de nem tudják hogyan tegyék.

Battlegroup Kursk

Az új szereplő a piacon, egyelőre a keleti frontra koncentrál, de úton az első kiegészítő a nyugati fronttal. A különlegessége, hogy bármilyen méretű figurákkal játszható, akár egyedileg vannak talpalva, akár közös talpra téve. Gyalogos roham, tankcsaták, erődítmények, tüzérség, légi támogatás, minden szerepel benne, ami kellhet. Játszható kis seregekkel, vagy akár egy egész zászlóaljjal.

 

 

Flames of War

Ha nagy csatákat szeretnél vívni, akkor a Flames of War a játékod. A Flames of War egy II. világháborús figurás játék. Az alap könyvben megtalálsz mindent, ami ahhoz kell, hogy csatákat vívj meg tankokkal, gyalogsággal, tüzérséggel és repülőkkel. A játékot általában két ember játssza, egy-egy oldal seregét irányítva. 15mm-es figurák kellenek hozzá, és a játék kiadója hatalmas mennyiségben gyártja a fém figurákat és járműveket a játékhoz. Maga a játék egészen nagy ütközetek lejátszására alkalmas, a figurákat nem egyenként kell mozgatni, hanem csapatba szervezve, egy talpra téve.


Rules of Engagement

Kisebb léptékű, de részletesebb csatákhoz ajánlott. Alapvetően gyalogsági összecsapásokat lehet vele lejátszani, a megcélzott seregnagyság oldalanként 1-2 gyalogsági szakasz ( parancsnoki osztag, minimum 2 raj ), pár kiegészítő egység ( géppuska, aknavető ), és néhány jármű. A könyvben benne van minden, ami a háború végső szakaszában való játékhoz kell – végső szakasz itt a partraszállástól kezdődő időszak – igaz csak a nyugati fronton. A keleti fronthoz egy már elkészült kiegészítő kell, bár egyszerűsített ( de attól használható ) sereglisták ingyenesen letölthetőek az oldalról. Nálunk alapvetően 1:72-es figurákkal játsszák, de a könyv alkalmas 15mm-es és 28mm-es figurákkal történő játékra is.


Operation WW2

Az Operation WW2 az Alzo Zero játéka, és szintén a szakasz szintű hadmozdulatokat támogatja. Az alap szakaszhoz kisegítő egységeket, járműveket lehet itt is vásárolni, illetve – ha marad elég pont – akár újabb szakaszokat. 10 oldalú kockát használ, és egy egyedi rendszer az egységek cselekvési sorrendjének a megállapítására: a játékban az egységek parancskártyák segítégével tudnak tevékenykedni, melyet egy erre a célra kialakított pakliból húzol. A játék 1:72-es figurákhoz készült. Nagy előnye, hogy az alap szabályrendszer ingyenesen letölthető (magyarul is tőlünk!), bár pont a napokban jelent meg a rendes, keménykötésű bolti változat.


Disposable Heroes

Alapvetően szakasz-szintű  játék, azaz egy összecsapásban egy oldalon 2-3 tíz fős raj, pár kiszolgáló egység és 2-3 jármű vesz részt. A rajokat a játék elementekre bontja fel, pl. egy gyalogos raj általában áll egy 4-5 fős manőver elementből és egy 2-4 fős support szekcióból ( lehet golyószórós egység, aknavetős csapat stb. ). Ezek az elementek külön egységnek számítanak és önállóan cselekszenek. Aze gésznek együtt olyan hatása van, mintha Company of Heroest játszanál terepasztalon – gyors, pörgős, élvezetes!

 

Rapid Fire

A Rapid Fire egy jó alternatíva, ha valaki ki akarja próbálni a zászlóalj szintű játékot, és már van második világháborús 20mm-es modell és figura gyűjteménye. Többen is lehet játszani egyszerre, a meglévő modellek jók hozzá, nem kell nagyobb méretű asztal, egy próbát mindenképpen megér, nálunk tíz éve játsszák töretlen lelkesedéssel.

Nem lehet hozzászólni.