Adatok

ecset3.jpg

Ecsetválasztás és karbantartás

(Ez a cikk az Inkvizítor archívumából származik, 2004-ből, de még mindig releváns és hasznos!)

Milyen szempontok alapján érdmes ecsetet választani és hogyan kezeljük őket?

Az ecset valószinüleg a legfontosabb eszköz, amit megveszünk, hogy segítsünk a figuráinkat életre lehellni. Megfelelő választással és gondos kezeléssel egy jó ecset vásárlása befektetés a figurafestő hobbiba, amely egyúttal élvezetesebbé is teszi azt. Pontos heggyel neked, a festőnek, nagyobb kontrollod lesz a festék felett, pontosan oda fog kerülni, ahova te szeretnéd. Így inkább áldozz egy kis plusz időt az ecseteid kiválasztására és az ápolására, különsen mert ez hozza ki majd belőled a lehető legjobb eredményt.

Az ecset anatómiája

Általában igaz, hogy a legtöbb ecsetet még mindig kézzel rakják össze, amelyhez vagy természetes, vagy mesterséges szőröket használnak. A szőröket egy nejlon fonállal erősítik össze, melyet ezután egy fém csőbe ragasztanak viasz alapú ragasztóval. A műanyag vagy fa nyelet ezután illesztik be a másik oldalába, majd egyszerűen rászorítják azt. Az ecsetgyártás minimális ismerete fontos lehet, mivel segít, hogy megfelelően gondját tudjuk viselni ecseteinknek. Mivel a ragasztó viasz alapú, ezért kerüljük az ecsetek forróvizes tisztítását, ezzel árthatunk az ecsetnek, a szőr elveszti a tartását, hegyes alakját, ami nélkülözhetetlen a megfelelő kontrollhoz. Szintén érdemes tudni, hogy a kötés ahol a nyél a fémtokba illeszkedik, nem vízálló. Az itt meggyűlő nedvességből a fa nyél megszívja magát, majd ismét kiszárad, amitől előbb-utóbb meglazul.

ecset1.jpg


(Handle - nyél; Ferrule - fémpánt; Brush Tip - ecset hegye; Crimp - "préselt rögzítés"; Adhesive - ragasztó)

Szőr típusok

Tradicionálisan az ecseteket természetes szőrből készítik. Manapság azonban vannak már szintetikus nejlon szőrű ecsetek is, kifejezetten akrilfestékekhez kitalálva. A Sable ecsetek közismerten a legjobb alapanyagokból készülnek. A vörös sable egy jó minőségű szőrtípus amit menyétből készítenek és amivel a legtöbb kezdő festő elsőre találkozik. A Kolinsky Sable a legdrágább és leginkább nagyra tartott szőr, amit észak-ázsiai menyétfarokból állítanak elő. Ennek van egy szinte természetellenes tulajdonsága a hegyének megtartására, ami a szőrszálak természetes kúposságának köszönhető. Azok az ecsetek, melyeket ló-, kecske-, mongúz-, vagy ökörszőrből készítenek nem alkalmasak a figurafestére, mert egyáltalán nem tartják a hegyüket.

A szintetikus szálból készült ecsetek viszonylag új találmánynak számítanak, és többnyire nejlon-, vagy poliészterszál az alapanyaguk. Ezek alkalmanként tömöttebbek a természetes szőröknél, alakra is tömzsibbek. Jobban ellenállnak a festékhigítónak és nem mennek tönkre olyan könnyen mint természetes társaik. Alacsony minőségű szintetikus ecsetek hegye alkalmanként begörbül, bosszantó kis kampót alkotva.
Függetlenül attól melyik típusú szőrt választod, győződj meg róla, hogy a legjobb számodra elérhető minőséget veszed meg, és készülj fel némi extra idő eltöltésére az ecsetek kiválasztásával.

Hol vegyünk ecseteket?

A legjobb helyek egyike a helyi művészellátó bolt. Ezeknél a legtöbb esetben szélesebb a választék mint másutt, lehetővé téve, hogy nyélhossz, szőrtípus és egyéb tényezők alapján válogass. A látszattal ellentében most nem a kedvenc boltodnak akarom az üzletét rontani, de ha komolyan akarsz a festéssel foglalkozni, akkor tartozol magadnak annyival, hogy kiszélesítsd kicsit a látószögedet. Egy előnye a művészellátóknak, hogy alkalmanként ki is lehet próbálni az ecseteket. A jobb minőségű ecseteket egyesével, heggyel felfelé tárolják az üzletben.

A jobb boltokban talál az ember egy vizesedényt és egy darab speciális papírt az ecsetek hegyének teszteléséhez. Az ecset vízbemártásával és néhány vonal húzásával megállapíthatjuk, hogy az ecset rendelkezik-e az általunk megkívánt tulajdonságokkal. Ne aggódjunk, ha a víz elpárolog a papírról újra lehet használni. Némelyik üzlet tanulóknak kedvezményeket is kínál.

Ecsetválasztás

Amikor ecsetet vásárolunk, érdemes fejben tartani, hogy amiért a pénzt kiadjuk, az valójában az ecset hegye. Ez nagyon fontos, mert olyan ecsetre van szükségünk, ami finoman kúpos, nincsenek benne kopott szőrök és éles, határozott hegye van, ami nem esik szét használat közben. Ha találsz egy ecsetet látható sérülés nélkül (pl. elhajlott, megtört szőrök, stb.), mártsd bele egészen a fémig a vízbe, rázd le a feleseleget és formáld a szőrt óvatosan hegyesre.

ecset3.jpg


(Balról jobbra) Hegyes, halfarok, szétálló, kampós szőr

Most teszteljük ecsetünket:

1) "Fess" néhány egyenes vonalat a rendelkezésre álló papírra. Szétesik, vagy halfarkas lesz a hegy?

2) Most fess pár spirálformát a papírra. Ha nem jelentkezik még most sem probléma, akkor valószinűleg jó ecsetet választottál.

3) Végül a heggyel fess a papírra apró pontokat.

ecset4.jpg

Még mindig jó hegye van az ecsetnek?

Ha igen, akkor tökéletes. Olyan ecseted van, ami rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal (képes megtartani a hegyét), amit művészek annyira keresnek az ecsetekben. Most keress egy másik ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkező ecsetet, és vedd meg a jobbikat. Ne felejts el védőkupakot is tenni rá, ha esetleg nem lenne.

Az ecsetek karbantartása használat alatt

Van néhány szabály, amit követek az ecseteim használata közben. Sosem használom az ecseteimet festékkeverésre. Sosem mártom bele az ecsetet a festékbe olyan mélyen, hogy a fémet is érintené. A legkisebb festéklerakódás a szőr tövében is azt okozhatja, hogy a szőrök szétállnak és ezzel a finom hegy tönkremegy.
Ha észreveszem, hogy festék gyűlik meg a szőr tövénél, azonnal abbahagyom a festést és alaposan kimosom az ecsetet. Ez a jelenség elkerülhetetlen, köszönhetően a kapilláris tevékenységnek, ami "felhúzza" a festéket a szőr tövébe. A kulcs, hogy még időben, mielőtt beleszárad a festék, kitisztítsuk. Használhatjuk ezt az időt egy kis szünetre, hogy kicseréljük a vizünket, kinyújtóztassuk tagjainkat. Mossunk kezet is néha, különösen, hogy ha azt érezzünk, hogy az ecset sikamlóssá vált az eltelt órák alatt.

ecset6.jpg

Ecsettisztítás

Minden festőalkalom után szánjunk egy kis időt az ecsetek alapos megvizsgálására. Keressünk törött szálakat, és ha találunk, akkor óvatosan húzzuk ki őket. Vásároljunk speciális "ecsetszappant" a tisztításhoz, ezeket különféle gyártók készítik és könnyedén és biztonságosan eltávolítják a szőr tövében meggyűlt festékgyűrűket. Ezenkívül visszaadják a szőr természetes olajtartalmát, amik más tisztítószerrel való mosás során elvesznek. Használjunk ilyen esetszappant a festékmaradékok eltávolítására, figyelve a használati utasítás tanácsaira is. Ha gyakran használjuk ecseteinket, akkor havonta egyszer kondicionálhatjuk is őket. Én sampont és hajkondicionálót használok erre a célra. Mártsd az ecsetet a kondicionálóba, töröld le a felesleget, formázd meg a hegyét és hagyd állni, szőrrel felfelé, körülbelül egy óráig. Langyos vízben alaposan öblítsük ki, majd ezután egy kis ecsetszappannal ismét formázzuk meg a hegyet. Állítva tároljuk védőkupakkal együtt. Én az ecseteimet is a figurás szekrényben tárolom, így pormentesek maradnak.

ecset7.jpg

Egy viszonylag újabb termék, amit érdemes lehet kipróbálni az a folyékony ecsettisztító. Ezek többnyire még jobbak, mint a tömbös vagy tumbusos kiszerelésű ecsetszappanok. Jó viszkozitási tulajdonságuknak köszönhetően mélyen az ecsetszőr tövébe hatolnak és alaposan kioldják a festékmaradványokat. Még előzőleg szappannal tisztított ecsetekből is kioldanak némi koszt. Manapság én is folyékony tisztítót használok az ecseteim tisztítására és utána tömbös szappannal alakítom a hegyet, csak hogy mindék termék előnyeit kihasználjam.

Kedvenc ecseteim

Nagyon kedvelem a méltán magasztalt Winsor and Newton Series 7 ecseteket. Úgy tartják, hogy még maga az angol királynő által is elfogadott és használt ecsetek voltak ezek, még annak idején az 1800-as években. Én 3 éve használom ezeket az ecseteket és azóta sem találtam jobbat, ami az én stílusomhoz így illeszkedik. Figyelem, ezek az ecsetek extrém drágák. Egy 3/0-ás 14 dollárba is belekerül, de abszolút megérik az árukat. Jól tartják a hegyüket, festés közben rugalmasak, visszanyerik formájukat, és ellenállók. A szőr nagyon jól eltatlált, valahol az arany középúton a túl gyenge (olcsó nejlon) és a túl tömött (disznószőr ecsetek) között. Szívből ajánlom őket, ha hajlandó vagy ennyit kiadni ecsetekért. Szintén próbáltam és jónak találtam más gyártók ecseteit is, a legjobbnak a Raphael és Isbly bizonyultak.
Függetlenül attól én milyen ecseteket kedvelek, minden festő bizonyosan talál olyan márkákat, ami megfelel a festési stílusának és követelményeinek. Ha lehet kísérletezzünk különböző gyártókkal és szőrtípusokkal. Jelenleg én is további ecseteket tesztelek különféle szintetikus és természetes szőrökkel, hátha valamelyik beleillik az elképzeléseimbe.

Remélem érdekes volt cikkem. Az interneten sok hasonló témájú cikket találni, remélem sikerült minden olyan információt megosztanom, ami hasznodra válik az ecsetek választásában és ápolásában. Mindazonáltal a helyes ápolás még nem garancia a tökéletes festéshez, azonban sok dolgot megkönnyíthet, ezentúl koncentrálhatsz a technikára, nem kell a rosszul karbantartott ecset miatt küszködni.

Forrás: coolminiornot.com, írta: Bobby Wong, Fordította: Stark.