Adatok

Ellovagolok a lemenő napba
  • Rovat: Közösség
  • Szerző: Roodie
  • Dátum: 2019. július 9.

Sic transit gloria mundi

Avagy így múlik el egy világ dicsősége! A rövid verzió - részemről befejeztem az Inkvizitor.hu híroldal üzemeltetését. Az okok, egy kisregény formájában, alább olvashatóak, egy néhol kíméletlenül őszinte, de semmiképp nem sértődött, inkább bús-borongós cikkben. Viszont kisebb átalakulás után azért maradunk, egy személyesebb hangvételű, blogosabb oldalként!

Szóval volt itt ez az Inkvizítor nevű valami, amit tizensok éve indítottunk páran - kicsit híroldal, kicsit cikktár, de legfőképp egy közösség lett belőle, nem csak a fórumban, de úgy általában. Az emberek olvasták, kedvet kaptak, küldték be az anyagokat, legyen az csatajelentés, novella, vagy fordítás. Mert dedikált, esetleg fizetett szerkesztőgárda nélkül csak így lehet.

Aztán valahogy elfogytunk - előbb a szerkesztői gárda, ennek megfelelően a cikkek és anyagok csappantak meg, majd ezt követte a fórum hanyatlása, nem kis részben a Facebook mint közösségi platform elterjedése miatt, ami valljuk be, valóban sokkal alkalmasabb az ilyesfajta szerveződésre, mint egy fórum.

Viszont nem vagyok az a könnyen feladós típus, így tavaly csak nekiálltam újjávarázsolni az oldalt. Kérdezgettem fórumon, Facebookon, mi kellene a közösségnek, ne én döntsem el önhatalmúan, hanem azok, akik látogatják is.

A kötelező "zöld kinézet mindenképp kell" mellett azért kirajzolódtak az igények: picit normálisabb és modernebb fórum motor, klub- és bolt adatbázis, eseménynaptár, maradjon a wargaming blogok RSS feedjeit összesítő blogfigyelő, esetleg lehetne egy GYIK jellegű cikksorozat, ami kezdőknek segít abban, ha bele akarnak vágni a hobbiba, hogy merre induljanak. És sokan ajánlották fel segítségüket, aminek külön örültem.

Rászántam a heteket, összeraktam az új rendszert, az oldalt, a fórum skint, bevontam (az akkor még lelkes) Serrathot, és végül tavaly októberben elindult az új verzió...

És jött a pofára esés. Az még teljesen oké, hogy akik korábban ígérték, hogy majd híreznek, meg ilyen és olyan cikkeket írnak majd, azok teljesen eltűntek - ez olyan dolog, hogy szíve-joga mindenkinek, mivel tölti az idejét, nem is szeretném számonkérni ezt rajtuk, mert én magam sem vagyok jobb.

Na de hogy a klubok, amelyek korábban azért kampányoltak, hogy kellene valami hely, ahol egy listában fenn vannak, minden elérhetőséggel, hogy az emberek megtalálják őket, vagy épp a boltok, amelyeknek saját érdekük lenne mindez, nagy ívben szarjanak bele, az azért meglepett. Csak hogy a nem klubvezető vagy boltos olvasók is értsék: minden klub és bolt saját azonosítót és belépést kapott (vagy kaphatott volna, ha bármilyen formában megkeres engem vagy Serrathot), amellyek egyrészt az adataikat, náluk játszott játékokat tudják szerkeszteni, másrészt klubos/boltos hírekről, akciókról tudnak saját maguk felvenni híreket, amelyek a nyitólapra is kifutnának.

A nagy többség (tisztelet a kivételnek) arra sem vette a fáradtságot, hogy belépjen, és a klubja/boltja logóját feltöltse (amik fenn vannak, azokat is én töltögettem fel, amikor a pár általam jobban ismert helyet rögzítettem). Volt olyan bolt/klub, amelyik kerek-perec kijelentette, hogy nem hogy nem kíván a fórum tagja lenni, de egyenesen el is tanácsolja a játékosait ettől a toxikus hangulat miatt (emlékeztető: ez a Games Dayes mizéria környékén volt...).

Ami azért is szomorú, mert a Google Analytics alapján a 3 legnépszerűbb oldal a blogfigyelő, a közösségek és a klubok menüpont.

Egy közösség, vagy éppen a közösségnek szóló, és arra építő oldal ilyen feltételek és hozzáállás mellett teljesen esélytelen. Ha egyes szereplők kivonják magukat, vagy szimplán csak szarnak az egészre, akkor máris oda az a fajta hitelessége és közönségszolgálati jellege az oldalnak, ami nélkül nem érdemes csinálni. Főleg nem egyedül.

Kilenc hónap alatt másnak gyereke születik - bennem csak a kétségek növekedtek ez idő alatt, hogy minek erőltetem, amikor sokkal hasznosabb dolgokra is fordíthatom az energiákat. Ha egyszer elfogy a lelkesedés, akkor nincs mit tenni.

Hogy ne csak ostorozzak: egyrészt köszönet a TLK klubnak, ők voltak az egyetlenek, akik nem csak a klubjuk adatlapját töltötték ki rendszeresen, de az anyagaikat is rakosgatták fel szorgalmasan, illetve az elején ötletekkel támogatták a dolgot.

Másrészt nagy hajrá az új generációnak, az Exterminatus Híradónak - 40K híreket az elmúlt 1 évben már én is tőlük olvastam szinte csak, szóval így tovább, tartson ki a lelkesedés!

Az oldalt magát nem fogom még egy darabig lelőni, az biztos, de ha nem kerül hirtelen 4-5 lelkes önkéntes szerkesztő, akkor lassan az enyészeté lesz a híroldal funkció. Viszont személyesebb hangvételű blognak mindenképp megmarad, és a klub/bolt adatbázist sem számolom fel egyelőre!

A fórumtól viszont búcsúzunk - 9 hónap alatt a kevesebb, mint 500 felhasználó, és 2000 üzenet édeskevés - pláne, hogy ezek nagy része is a keres-kínál rovatokban született :-)

Remélem nem volt félreérthető ez a hosszúra nyúlt iromány - semmiféle sértettség nincs bennem, inkább csak kis szomorúság, afféle, amit akkor érzel, amikor a kedvenc sorozatod, aminek a szereplői a szívedhez nőttek, kifut és véget ér.

Nyílik az ajtó, csendül a csengő, Tony felnéz...